Rädslan inför en snabb, omfattande omställning till ett hållbart samhälle är både onödig och ologisk. Vi människor är bra på förändringar, men verkar inte vilja erkänna det.
LÄS ÄVEN: • Alla våra krönikor
Att byta till högertrafik var inte en populär idé bland svenskar på 50-talet. Nästan 83 procent röstade emot förslaget. Men riksdagen ansåg att det var viktigt och klockan 05.00 söndagen den 3 september 1967 övergick Sverige till högertrafik. Det gick bra. Vi vande oss. Idag är förespråkarna för vänstertrafik få till antalet.
1988 infördes det rökförbud på inrikesflygplan, år 2000 på tågen och 2005 förbjöds det på krogen. Det var inte populärt då och protesterna var massiva, men hur många skulle vilja ha tillbaka rökning på inrikesflygplanen?
2000-talets ödesfråga
Nu står vi vid ett betydligt viktigare vägskäl. Omställningen till ett hållbart samhälle är 2000-talets ödesfråga eftersom ingen tog tag i det när varningarna kom på 1900-talet. Vi vet att vi måste ställa om mycket i våra liv för att klimatförändringarna och den utarmade biologiska mångfalden ska vara någorlunda uthärdliga. Vi vet också att det är bråttom och att det behövs krafttag från politiker för att leda utvecklingen.
Problemet är att folk över lag verkar livrädda för förändringar och att det därmed är ett svårt politiskt budskap att gå till val på. Det är märkligt när vi människor uppenbarligen är väldigt bra på att anpassa oss. Om vi kunde vänja oss vid att plötsligt köra på höger sida, kan vi garanterat vänja oss vid att exempelvis betala mycket mer för flygresor så att alla subventioner kan tas bort. Vi kanske måste finna oss i att äta mycket mindre kött? Vi kanske måste börja vänja oss vid att konsumera mindre nyproducerade prylar och istället lägga våra pengar på reparationer och begagnade varor?
Människosynen har fått sig en törn de senaste åren när faktaförnekelse och människoförakt märkligt nog blivit ledord för så många, men när det gäller att anpassa och vänja oss vid förändringar så tror åtminstone jag fortfarande starkt på mänskligheten.
Företag behöver bli miljövänliga eller gå under
Det brukar påpekas att det kommer slå hårt mot företag om vi gör en alltför snabb omställning till ett miljövänligare samhälle. Det är möjligt, men företag bör år 2018 antingen redan vara, eller snabbt kunna bli miljövänliga. Något annat är usel affärsverksamhet. Företag har sedan kapitalismens intåg tvingats anpassa sig till nya situationer, ny politik och nya konkurrenter. Det är en del av verkligheten för oss företagare. Det är oerhört märkligt att förespråka kapitalism och samtidigt inte tro på marknadens förmåga att anpassa sig.
Det finns dock en sak som kan bli väldigt svårt för mänskligheten att anpassa sig till och det är den framtid som vi nu är på väg mot med kraftig global uppvärmning, utfiskade hav, allt vanligare extremväder och en utarmad biologisk mångfald. Det kommer slå oerhört hårt mot mänskligheten, för att inte tala om världens företag.