Gå till innehållet

Naturmål 2017

Blå jungfruslända. Foto: Erik Hansson

KRÖNIKA: Våren närmar sig med stormsteg (åtminstone enligt kalendern) och därmed också den verkliga starten på naturåret 2017. Snödropparna, hasseln, sånglärkorna, citronfjärilarna och tofsviporna – snart är de här på bred front och snart exploderar naturen av liv. Då inleds också en intensiv period för många av oss naturvänner. 

Läs alla krönikor här.

Vi vet ju att det är omöjligt att hinna med allt spännande som händer under sommarhalvåret. Det gäller helt enkelt att välja ut några godbitar och försöka att inte tänka så mycket på det man missar eller hur många år man har kvar för att se allt annat.

Själv gillar jag att göra upp några naturmål med året. Några saker som jag tänker att jag verkligen skulle vilja uppleva i år om det är möjligt. För samtidigt som naturens nyckfullhet gör att det är långt ifrån säkert att jag får vara med om något av mina naturmål så vet vi ju alla att det räcker att vara i naturen någorlunda regelbundet för att få minnesvärda upplevelser. Många gånger ger en naturutflykt helt andra minnen än man hade trott.

Ett stående mål för mig är att försöka att inte känna mig stressad av allt jag vill uppleva. Det brukar jag sällan lyckas med eftersom det finns så extremt mycket som lockar. Däremot hoppas jag få uppleva följande under naturåret 2017:

Större dagsvärmare. Foto: IronChris – Wikipedia, CC BY-SA 3.0.

Större dagsvärmare
Sveriges egen “kolibri” som kan stå och sväva framför blommor medan den suger i sig nektar. Fast det är inte en fågel utan en insekt som kan ha en vingbredd på hela 5 cm. Det vore fantastiskt att få se.

Tofsmesarnas bo
Jag har varje år tofsmesar på min matning under vinterhalvåret. Framåt sommaren är det som om de försvinner och jag ser dem knappt förrän de vill bli serverade mat igen på hösten. Varje sommar letar jag efter dem och med tanke på att tofsmesar lever inom ett relativt litet område året om är det lite pinsamt att jag inte hittat var de häckar. Kanske hittar jag det i år? Självklart är jag i sådana fall väldigt försiktig och stör dem inte i onödan.

Större vattensalamander.

Större vattensalamander. Foto: Rainer Theuer, Public Domain.

Större vattensalamander
I april-maj är det dags för de större vattensalamandrarna att leka och hannarna får därmed en extra stor ryggkam. De är väldigt snygga, men mina tafatta försök att hitta dem på egen hand har hittills misslyckats. Det ska jag ändra på i år. Drömmen vore att de så småningom dyker upp i min lokala groddamm, som invigs den 22 maj på Biologiska mångfaldens dag.

Botanisk nybörjarkurs
Jag ska gå en nybörjarkurs i botanik i vår och det ser jag verkligen fram emot. Jag kan alldeles för lite om växter och skulle vilja lära mig åtminstone grunderna och kunna känna igen ett gäng växter till. Jag räknar med att det kommer ge mig ännu fler glädjestunder i naturen och ännu fler naturmål i takt med att jag lär mig mer.

Fjällämmel
Jag har åkt till de södra fjällen årligen de senaste fem åren, men jag har aldrig sett en levande fjällämmel. Att titta på den fina naturfilmen “Lemming – The Little Giant of the North” (kommer på SVT 23 april) gjorde mina förhoppningar inför årets fjälltur ännu större.

Mer trollsländor
Om jag började lära mig grunderna om trollsländor i fjol (läs artikel om det här) så behöver jag i år upprepa det jag lärde mig och dessutom lära mig mer. Jag tycker fortfarande att det är svårt, men också otroligt fascinerande.

Jordstjärnan säckjordstjärna. Foto: Ryane Snow (snowman), CC BY-SA 3.0.

Jordstjärnor
Jag tyckte jag letade noga i vackra naturreservatet Gullringskärret söder om Stockholm i fjol (läs artikel om det här), men jag hittade aldrig några jordstjärnor. Dessa små snygga svampar ser ut ungefär som om förskolebarn gjort blommor av lera. Tror jag. Jag har fortfarande inte sett någon.

Men mitt viktigaste naturmål är att vara öppen för allt nytt. Oftast blir det mest lyckade målet något som jag inte visste att jag hade. När 2016 inleddes hade jag ingen aning om att jag skulle kämpa så mycket med trollsländor under året, att mitt botanikintresse skulle stegras på allvar eller att jag i slutet av året skulle läsa en bok som skulle få mig att längta till våren 2017 och chansen att få studera dykarskalbaggar.

Vad har du för naturmål med 2017?

Tacket
…går den här gången till Marie Mattsson. Hon var ett viktigt bollplank redan när jag skulle starta Natursidan och har fortsatt komma med bra synpunkter sedan dess. Dessutom har Marie upplåtit sina många vackra naturbilder till våra artiklar och det senaste året har hon skrivit en lång rad intressanta artiklar i vår serie om Forskning om natur för alla. Se fler av hennes bilder på www.Mariemattsson.se

Bäst just nu:
• Det enorma engagemanget från naturvänner och naturorganisationer efter att Skogsstyrelsen bestämt sig för att pausa inventeringen av värdefull natur i nordvästra Sverige.
• Äntligen har jag skrivit om “Sågdammengubben” Gert Ericsson. En fantastisk eldsjäl och naturvän (läs artikel här).
• Den första riktigt varma vårsolen har nått Stockholmstrakten. Nu börjar en härlig tid.
• “Planet Earth 2” – borde förutom naturdokumentär även klassas som action, drama, romantik och thriller. En känslomässig berg- och dalbana.
• Den stora mängd sidensvansar som visat upp sig i landet i år kan inte har skadat det allmänt höga fågelintresset just nu.

Mer att läsa