KRÖNIKA: Jag har fått det ärofyllda uppdraget att skriva Naturskyddsföreningens årets bok 2020; “Ut i naturen”. Det är en guide fylld med ungefär 100 tips som förhoppningsvis kan väcka nyfikenhet och upptäckarglädje inför mycket av det som naturen har att erbjuda, helt gratis.
Vi har haft en sommar när det slås besöksrekord i naturreservat och nationalparker på grund av att folk besöker sin närnatur istället för att flyga på semester. En omställning som ger lite ökat hopp inför framtiden. Tänk om det kunde fortsätta så? Tänk om det under alla de här extra timmarna utomhus tänts en gnista av nyfikenhet och intresse för det där gröna som tidigare kanske bara swishat förbi i bilrutan eller på springturen?
Boken med det fullständiga namnet “Naturskyddsföreningens guide Ut i naturen” är tänkt att visa på den buffé av upplevelser som finns i skog och mark. Uppdelat per årstid ger boken tips om 100 olika aktiviteter och upptäcker. Till exempel hur du känner igen nyckelpigor, djurspår och fågelsång eller hur du föder upp fjärilar, hittar ätbara växter och tolkar molnformationer. Dessutom rymmer den gott om idéer för dig som vill väcka naturintresset hos barn.
Målet är att boken ska ge en viss baskunskap inför naturutflykten som gör det ännu mer givande att vara ute. Samtidigt som mängden tips gör att även vana naturbesökare kan hitta ämnen att fördjupa sig i. Du kanske kan fåglar, men har mer att lära om trollsländor? Eller känner igen djurspår, men har dålig koll på nattfjärilar.
Det finns fantastiskt bra svensk litteratur som går på djupet med allt från fåglar och fjärilar till fjällvandring och svampplockning. Men det finns väldigt få böcker som ger en snabbkurs i mycket av det som finns att uppleva. Här kan “Ut i naturen” förhoppningsvis fylla en funktion. Det blir trots allt bara mer fascinerande ju mer du lär dig och jag tror att vi alla vinner på att det är en låg tröskel ut i naturen.
Det blir väldigt tydligt med barn. Min uppfattning är att små barn nästan alltid är fascinerade av naturen om de uppmuntras till att upptäcka den. De vänder på stenar för att leta gråsuggor, springer efter fjärilar med håven i högsta hugg och visar ett engagemang som är väldigt smittsamt. Som vuxen behöver du inte kunna förklara för barnen om allt ni hittar tillsammans. Du behöver bara uppmuntra upptäckarglädjen.
Jag hoppas och tror att samma nyfikenhet kan väckas även som vuxen. Men det kan krävas att skogarna, ängarna, myrarna och strandkanterna omvärderas från transportsträckor till platser som är värda att stanna vid. På samma sätt som du känner dig mer hemma i sociala sammanhang om du är bekant med personerna blir också naturen lättare att ta till dig om inte allt är okänt. När du börjar lära dig att urskilja en specifik fågels sång ur vårens gryningskonsert eller börjar känna igen träden runt ditt hus så är det inte omöjligt att du öppnat upp dörren till ett nästan oändligt stort och varierat intresse.
Jag tror verkligen att naturen har något för alla. Det gäller bara att upptäcka det.
Boken “Ut i naturen” finns ute nu. Köp den via Naturskyddsföreningen eller i bokaffärer.