KRÖNIKA: Det är egentligen helt naturligt att slå ihop Vildmarksmässan (numera kallad Explore) och Fotomässan. Det är inte många som idag åker ut i vildmarken utan att ha med sig kamera. Eller som genomför ett äventyr utan att dokumentera det. Eller tvärtom – hur många med en vass kamera vill inte fotografera från en häftig plats och vad är häftigare än vildmarken?
Det är ännu mer naturligt med tanke på att Vildmarksmässan redan handlade mycket om vilka prylar vi bör ha med oss ut i naturen. Och då pratar vi inte lupp, håv eller fågelbok utan snarare kanoter, fyrhjulingar, kläder, tält och annat som det går att tjäna pengar på.
Ihopslagningen var också naturlig eftersom Vildmarksmässan var på väg utför. De senaste åren gapade stora ytor tomma, det var inte så mycket besökare och det var märkligt mycket fokus på massagestolar, fotriktiga sandaler, ögonoperationer och matstånd som mer kändes som en del av Kiviks marknad. Det gav en lätt desperat känsla åt hela mässan. I år är det bättre. Betydligt bättre.
En av de tydligaste trenderna de senaste åren är det ökade intresset för fotoresor. Wild Nature och Zoom fotoresor verkar närmast kapprusta för att nå nya kunder och hitta nya platser att åka till, samtidigt som andra aktörer, så som Focus on WildLife fortsätter växa. Den ökande naturfototurismen skapar lite märkliga kontraster. Alla åker ut för att få unika bilder, men de flesta är på ungefär samma ställe. Som en föredragshållare beskriver naturfotoresor på Island: ”Förr kunde man vara själv vid den här isstranden. Nu är det 200 fotografer här varenda kväll. Det gäller att rikta kameran utåt för att inte få med en massa gubbar i bild.”
Det är ett dilemma som naturfoto brottas med. Island kanske skulle klara sig hyfsat även utan naturturism, men i andra områden är verkligheten en annan. Jan Pedersen på Wild Nature fotoresor berättar hur illa det är i Madagaskar. Hur skogarna med enorm biologisk mångfald avverkas allt mer och att livsmiljöerna för djur som enbart finns här i hela världen blir allt mindre. Hur ska denna utveckling stoppas? Enligt Jan är det bara intäkter från naturturism som kan få landet att ändra inställning och stoppa avverkningen.
– Ni måste inte åka dit med oss, men åk dit med någon. Det är enda sättet att stoppa detta, säger han.
Se bara till att i sådana fall åka dit med en arrangör som anlitar lokala guider och på så sätt gynnar den lokala ekonomin. Att åka dit med någon som rationaliserat bort de lokala guiderna för att hålla ner priserna (eller för att behålla en större del av vinsten) tar bort det starkaste argumenten för att trotsa klimatångesten och åka ut i världen som naturturist.
Förutom naturfotografer kryllar det av äventyrare på mässan. Dels de som numera samarbetar med olika reseföretag och de som gärna vill in i branschen. De verkar alla vara duktiga på att komma på ett “unikt” koncept som ingen gjort innan och är noga med att finnas i sociala medier och ha föredrag om sina äventyr. Ibland känns konceptet genomtänkt, ibland ganska krystat. Vissa äventyrare påstår att expeditionen görs för att uppmärksamma något miljöhot. Ibland känns det äkta, ibland känns det som något de fått lära sig på någon av landets äventyrsutbildningar att de ska säga.
Fotomässan smälter snyggt in i Explore. I ett område av mässgolvet är det gott om montrar med de stora namnens stora loggor och välupplysta montrar med mängder av utrustning att testa. Det känns även som en uppryckning för Fotomässan i år. De flesta aktörer är här och verkar satsa. Så pass mycket att det snarare märks vilka som inte är här (hej Canon!).
Precis som tidigare år är här också många aktörer som vill locka till sig turister. Portugals montrar har fått Färöarna och Grönland som grannar och bredvid de uppklädda personerna som försöker sälja in Israel som resmål hittar vi en monter om Kinda kanal. En liten bit bort provar en äldre herre att gå balansgång medan gymnasieungdomar testar sina förmågor på klätterväggar och i dykbassänger. Det är verkligen kontrasternas mässa på sina håll.
Fotoutrustning och framför allt resor dominerar mässan, men här finns också andra godbitar. Stockholms Ornitologiska Förening har glädjande nog fått en bra plats i år och i deras bås står det eldsjälar hela helgen som försöker värva medlemmar. Som medlem i “StOF” finns det mängder av guidningar och billiga fågelresor i Sverige att bege sig ut på. Deras grannar är BirdLife Sveriges Naturbokhandeln och Avifauna. En liten yta av golvet, men här sammanfattas egentligen resten av mässan: skapa intresse för naturen, köp utrustning och ge dig ut på resor.