KRÖNIKA: Initiativet biologiska mångfaldens dag ger bara mer och större ringar på vattnet för varje vecka som går. I helgen anordnade Naturfotografiska en heldag under temat “Inför biologiska mångfaldens dag” och det blev en dag full av inspirerande möten och engagemang.
I centrala Hallstahammar, 30 meter från busshållplatsen, en knapp halvtimme från Västerås och 1,5 timme från Stockholm, ligger galleriet Naturfotografiska. Här har sedan den 18 november 2016 många stora utställningar med naturfotografer ägt rum och programmet är redan klart till en bit in i 2019.
En trappa upp från biblioteket huserar Naturfotografiska. Här hänger naturfoto av yppersta klass och här finns även en liten butik som säljer väl utvalda naturböcker. Det är verkligen något för Hallstahammar att vara stolta över.
För första gången anordnade galleriet i helgen också sin första temadag – en heldag om biologisk mångfald, som en förberedelse inför biologiska mångfaldens dag 22 maj.
– Det är helt i linje med vår verksamhet, berättade Anders Geidemark, curator på Naturfotografiska.
Dagen var fullspäckad av föredrag. Anders Geidemark inledde själv tillsammans med Christer Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Hallstahammar och rektor på en skola i kommunen. De berättade om Strömsholms naturreservat, som det kommer arrangeras en vandring i på biologiska mångfaldens dag 22 maj. Reservatet rymmer flera riktigt spännande arter i de betade hagmarkerna. Bland annat läderbaggen som bara trivs i gamla ekar som är 150-200 år gamla och ekhästmyran, som bara finns i Strömsholms naturreservat i hela norra Europa. Dessa arter finns det chans att uppleva på guidningen i maj.
Christer Andersson berättade också om ett annat projekt som han är involverad i – Naturskolan i Hallstahammar. Sedan den invigdes den 27 april 2017 har 2800 elever besökt skolan och verksamheten är fullbokad till sommaren. Här får barn upptäcka naturen tillsammans med en kunnig pedagog. De klappar kor, går på luppsafari, försöker få syn på områdets bäver och lagar mat utomhus. För många av barnen blir det deras första möte med naturen.
Efter att Anders Geidemark visat ett vackert och dramatiskt bildspel om Strömsholms och Mälardalens rika historia var det dags för mig och Rebecka Le Moine att berätta om Biologiska mångfaldens dag-initiativet. Föredraget var en del av Rebeckas “Turné för biologisk mångfald” (se turnéschema här). Nu är jag förvisso partisk, som själv är involverad i initiativet, men Rebecka är verkligen en fantastisk ambassadör för naturen och artrikedomen. Det visade hon även den här dagen.
Ola Jennersten, nyss hemkommen från Ryssland där han umgåtts med tigerexperter, fortsatte dagen efter lunch. Det han inte vet om tigrar är antagligen inte värt att veta. Han berättade om tigrarnas situation i världen och gav några viktiga exempel på hur det går att vända den negativa trenden för vår hotade fauna. I Indien och Ryssland ökar nu tigrarna i antal. Ola berättade bland annat att i Ryssland är jägare stolta över att ha det stora rovdjuret på sina marker. Det är nämligen ett bevis för att de har lyckats med viltvården och har tillräckligt många bytesdjur för tigern att trivas.
Föreningen Naturfoto i Västmanland tog över scenen och visade vilken hög nivå landskapet hållet när det gäller naturfoto. I deras årliga tävling var naturfotografen och miljöjournalisten Josefin Nilsson “enväldig domare” och hade valt ut de tio främsta bidragen i varje kategori. Här fanns flera bilder som fick det att gå ett sus genom publiken och 2018 års vinnarbild med en snok som glider ner i vattnet bredvid ormbunkar var riktigt läcker.
Heldagens sista punkt var ett föredrag av Josefin Nilsson själv. Hennes bildspel och berättelse om “naturfotografi i förändringens tid” och “den myllrande mångfalden” var oerhört proffsigt. Med bilder fulla av uttryck och stämning förklarade hon hur kameran fått henne att upptäcka så mycket i naturen, men också hur hon börjat fundera över bilderna som hon inte tagit genom åren. Hoten mot naturen kanske också förtjänar snygga bilder för att visas upp för världen? Hennes blandning av bilder på både det oroväckande och det vackra träffade oss i publiken mitt i prick.
“Inför biologiska mångfaldens dag” lämnade mig full av inspiration och lust att engagera mig ännu mer. Flera personer kom fram till mig eller Rebecka för att berätta, tipsa eller ge förslag på engagemang för biologisk mångfald under dagen. Det finns en så stor gräsrotsrörelse runt om i landet som är i rörelse. Det känns verkligen som att det är många som vill engagera sig eller som redan gör något för vår natur.
Det är ganska talande att det bara två dagar efter “Inför biologiska mångfaldens dag” redan börjat diskuteras nästa års dag.
Ett stort tack till Anders Geidemark och Naturfotografiska för ett väldigt trevligt arrangemang och upplägg!