KRÖNIKA: För fem år sedan, den 15 februari 2013, startade jag Natursidan.se. Sedan dess har över 1,3 miljoner personer läst våra artiklar, guider och recensioner. För att summera åren är här några av de artiklar som betytt mest för mig personligen.
Vill du ge en femårspresent?
Att du besöker Natursidan.se är en tillräcklig present, men om du känner att du skulle vilja ge något mer är här några förslag:
• Så kan du stödja Natursidan.se:s arbete
Guide till vinterfåglar
150 000 läsare har inte fel. Den här guiden är en av våra populäraste artiklar. Även om den är enkel i sitt upplägg så är det för mig väldigt glädjande att det är just en sådan här guide som lockar många läsare. Det tyder på en vilja att lära sig mer om naturen och det är trots allt huvudanledningen till att Natursidan startades från början. Även våra guider till fågelskådning, mossor, lavar, fågelläten och fågelsång, samt signalarter har en hel del läsare.
Skogshjälten som skyddat över 100 skogar drivs av 12-åringen inom sig
Jag vill knappt tänka på hur lite jag kunde när jag startade Natursidan. Men genom åren har jag åtminstone lärt mig en del genom de intervjuer jag gjort och ibland också under de reportage från naturen med till exempel skogsexperten Sebastian Kirppu eller Trollsländeföreningen. Ett av de mest lärorika och starka möten jag haft var med skogshjälten Mats Karström 2017. En fantastisk människa som kämpat mot den hänsynslösa skogsavverkningen hårdare än de flesta.
Guide till att engagera sig för att rädda miljön
Ännu en guide och även här handlar det om något fundamentalt för Natursidan. Listan på djur och natur som räddats av eldsjälar och miljöorganisationer är väldigt lång. Ju fler som engagerar sig, desto starkare blir rörelsen. Om den här guiden kan inspirera en enda person att ta upp kampen så skulle jag bli väldigt stolt. Och tacksam.
Intervju med 13-åriga hjälten Mya-Rose “Birdgirl” Craig
Det finns knappt något mer hoppingivande än unga personer som viger sina liv åt att kämpa för miljön. Idag är Mya-Rose “Birdgirl” Craig 15 år och har redan varit en framträdande förebild för fågelskådande ungdomar och minoriteter i Storbritannien i flera år. Världen behöver fler som henne.
Biologiska mångfaldens dag-initiativet
En sådan här lista är naturligtvis inte komplett utan att nämna Biologiska mångfaldens dag. Miljöhjälten Rebecka Le Moine hörde av sig till mig i januari 2017 och ville att vi skulle försöka hjälpas åt att uppmärksamma den här dagen. Fyra månader senare hade organisationer och privatpersoner runt om i landet ordnat över 70 aktiviteter och media hade skrivit över 100 artiklar om dagen. 2018 kommer dagen firas och uppmärksammas ännu mer.
Vår avdelning om naturturism
Just nu debatteras flygresor för fullt. Kan man resa med gott samvete? En aspekt av det tar vi upp i artikeln “Kan ekoturism rättfärdiga flygresor?”. Men det finns ett annat alternativ – lägg dina respengar på svensk naturturism. Här finns så enormt mycket att se. Tjädrarnas mäktiga spel, stämningsfulla norrsken, spännande nätter i björngömsle eller en lärorik kurs i naturens arter eller ekosystem. Flygresor är inte ett måste för att uppleva fascinerande natur.
Följ med på en näktergals fascinerande första år i livet
Flyttfåglar är fascinerande. Hur pass fascinerande de är förstod jag faktiskt inte förrän jag skrev den här artikeln och gick på djupet med en näktergals smått vansinniga färd, som upprepas årligen. Det är en resa som säger en hel del om evolutionen och också om hur mycket det är som påverkar en enda fågels överlevnad.
Tack för att ni läser Natursidan och tack för de här första åren! Det är bara början.