KRÖNIKA: Idag den 15 februari 2017 fyller Natursidan fyra år och det är med stor tacksamhet och ödmjukhet jag ser tillbaka på de här åren. Även om jag gör det mesta själv på Natursidan så hade jag inte kommit långt utan all fantastisk hjälp från naturvänner, naturfotografer och uppmuntrande personer som jag haft äran att ha kontakt med genom åren.
När jag startade Natursidan i februari 2013 hade jag egentligen alldeles för lite på fötterna. Mitt naturintresse var det inget fel på och när det gäller att driva en webbplats var jag någorlunda välskodd, men naturkunskapsmässigt var jag nästan barfota. Så är det fortfarande på alltför många områden, men jag har samtidigt lärt mig mycket de här åren tack vare alla spännande intervjuer och intressanta personer jag träffat och alla artiklar, forskningsrapporter och studier jag läst.
Mitt mål med Natursidan har hela tiden varit att försöka få fler intresserade av naturen och därför skriva på ett sätt så att alla kan ta del av det. Min egen okunskap blev på så sätt också en lämplig måttstock – om jag förstod vad jag själv skrev om kan troligen alla förstå det.
Ett annat mål var varit att inte stirra sig blind på antal läsningar eller gillningar som artiklar får. De populäraste artiklarna har över 80 000 läsningar, medan vissa reportage som vi lagt ner många timmar på ibland får kämpa för att nå över 100 visningar. Men förhoppningsvis har åtminstone dessa 100 personer lärt sig något nytt om ett smalt ämne.
Det har också känts väldigt viktigt att lyfta landets alla miljöhjältar och initiativ för naturen. Det finns så många som kämpar ideellt för att arter, skogar och ekosystem. Jag hoppas att artiklar om deras kamp kan inspirera andra att engagera sig och kanske ta steget att bli medlem i någon av landets fantastiska naturföreningar.
Jag slås ständigt av hur trevliga så gott som alla naturvänner är. Redan från början fick jag exempelvis stor hjälp av naturfotografer som lät mig använda deras fina bilder. En natursida utan naturfoton är inte mycket att hänga i julgranen och jag skulle vilja passa på att tacka framför allt Niclas Ahlberg, Anneli Bergvall, Gunilla Falk, Marie Gillander, Anki Hammar, Frida Hermansson, Zsombor Károlyi, Marie Mattsson, Fredrik Nilsson, Maths Nilsson, Daniel Pettersson, Cecilia Rudengren, Johannes Rydström, Jonathan Stenvall och Peder Winding för att de så generöst delat med sig av sina bilder. Det finns många fler att tacka, men de återkommer jag till i kommande krönikor.
Natursidan må vara en fyraåring som växer snabbt (i snitt över 35 000 besökare i månaden och över 22 000 följare på Facebook), men den har fortfarande lite svårt att stå på egna ben. Jag kan med andra ord inte försörja mig på att enbart driva Natursidan än. Vill ni ge ett bidrag till arbetet går det att sätta in pengar via bankgiro (5114-2529, företagsnamn Level 7), Swish (0730-385 185) och det går även fint att annonsera för naturrelaterade produkter här på Natursidan.
Nog om mig. Nu ska Natursidan återgå till att handla om naturen, de forskare som försöker förklara den och alla de hjältar som kämpar för att bevara den.
Tacket
… går i den här krönikan till Kristina Bäck, som det senaste året gjort en jätteinsats på Natursidan. Hon har bland annat skrivit mängder av artiklar om alla de som drabbas av och protesterar mot det svenska skogsbrukets ibland alltför hänsynslösa framfart. Utan Kristina Bäcks texter hade många kalavverkningar passerat lika obemärkt som skogsbolagen skulle önska.
Bäst just nu
• Naturföreningarnas vårprogram börjar spikas och det anordnas som vanligt mängder av spännande aktiviteter runt om i landet.
• Poddradioserien “Det var en gång en skog” – suverän skildring av svenskt skogsbruk. Borde vara obligatorisk lyssning. Läs mer här.
• Gensvaret för Biologiska mångfaldens dag den 22 maj har varit fantastiskt. Just nu är ett 30-tal aktiviteter antingen klara eller under planering. Läs mer här.
• Den här tiden på året är utmärkt för att lyssna efter ugglor mellan skymning och gryning. Mer info i vår guide.
• Senaste numret av Stockholms Ornitologiska Förenings medlemstidskrift “Fåglar i Stockholmstrakten” var ett mycket intressant temanummer om fåglars bostadsbrist.