KRÖNIKA: Nu kan jag äntligen berätta att jag under 2018 kommer släppa boken “Upplevelser i Stockholms natur”, skriven tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin. Tro det eller ej, men Stockholm förtjänar faktiskt ännu mer uppmärksamhet. Åtminstone i det här avseendet.
Det är fullt rimligt att ifrågasätta om Sverige behöver mer Stockholmsfokus. Men det finns en del av huvudstaden som allmänheten bör få veta mer om och det är den imponerande natur som finns här. Både turister i staden och stockholmarna själva behöver veta mer om vilka guldkorn som finns inpå knuten.
Befinner du dig på Stockholms centralstation och har någon timme över så är det till exempel fullt möjligt att hinna med ordentliga utflykter till trolska urskogar, artrika naturbetesmarker, sprudlande groddammar, isolerade skärgårdsöar, livfulla fågelsjöar, ståtliga ekbackar och prunkande ängsmarker. Det är också fullt möjligt att hitta tysta och lugnande platser nära kollektivtrafiken och för dig som vill uppleva naturen helt på egen hand så är det snarare regel än undantag om du lämnar stigarna eller ger dig ut tidigt på morgonen.
Det är min fasta övertygelse att alla människor på något sätt uppskattar eller kan lära sig att uppskatta naturen. Målet med boken “Upplevelser i Stockholms natur” är att fler ska upptäcka att det faktiskt finns något utanför betongen även för dem, men också att naturvänner ska hitta till nya upplevelser. Det har arbetet med den här boken verkligen fått mig att göra.
Idén till boken föddes hösten 2016 under ett samtal med Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholms stad, och Vide Ohlin, projektledare för Grodkollen. Vi kom fram till att det borde skrivas en riktigt bra bok om Stockholms natur. Jag kunde efter vårt samtal inte riktigt släppa den tanken. I början på 2017 tog jag upp tråden igen och Oliver och Vide var fortfarande lika engagerade och intresserade. Vi satte igång direkt med att skriva synopsis, några exempel på texter och kontaktade därefter förlag, som glädjande nog visade intresse.
Samtidigt påbörjades en intensiv period med mängder av vandringar i lovande områden i Stockholmsområdet. Jag tyckte att jag hade ganska bra koll på naturen i huvudstaden, men oj så många nya godbitar jag upptäckt under det senaste halvåret.
Boken handlar om en ganska begränsad del av vårt vidsträckta land. Ändå finns här i Stockholm ett väldigt rikt utbud av varierade naturområden och i dessa finns mängder av minnesvärda naturupplevelser. Vissa kan kräva lite förkunskaper, men de allra flesta är för en bred allmänhet. De som kan njuta av körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården, uppskatta att grilla vid en sjönära eldstad, stå i ett vitsippshav som tycks sträcka sig till horisonten eller se en fiskgjuse fånga en rejäl gädda på nära håll – naturen har något för alla. Det gäller bara att veta var och när man ska leta.
Stockholm förtjänar att vara känt för sin natur och det är tack vare naturvänner och naturorganisationer som det är möjligt. Väldigt många av huvudstadens vackraste och mest artrika naturområden finns bara kvar på grund av en hård kamp av naturens försvarare. En kamp som fortsätter dagligen.
“Upplevelser i Stockholms natur” kan ses som en hyllning till alla som varit med och bevarat huvudstadens natur. Den här boken hade inte varit möjlig utan er. Stockholm hade inte haft lika mycket att skryta om i sin marknadsföring utan er.
Det är också en bok som helt enkelt ska inspirera folk att göra utflykter i naturen – oavsett nivå på naturintresset. Ju fler som får “Upplevelser i Stockholms natur”, desto större chans att den bevaras.
“Upplevelser i Stockholms natur” skrivs av Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin och ges ut av bokförlaget Polaris. Läs mer här.