Mossor finns ständigt runt omkring dig. Både i stad och skog. Som mossvän finns det därmed alltid något att hålla utkik efter – året om. Här är vår guide till några av de vanligaste mossorna i olika miljöer i Sverige.
Att känna igen mossor kan vara väldigt svårt i början. Det finns trots allt ungefär 1060 arter enbart i Sverige och många av dem påminner väldigt mycket om varandra. Men när du börjar känna igen de vanligaste arterna (börja till exempel med husmossa, väggmossa och kvastmossa) så blir det enklare att sakta utvidga ditt kunnande. Som vanligt blir det också mycket lättare när du vet vad du ska titta efter.
En fördel med mossor är att de kan dessutom studeras året om och är därför utmärkta att ägna sig åt när fåglar lämnat landet och växterna är svårfunna.
Utrustning För att skåda mossor rekommenderas en lupp. 10x förstoring kan räcka, men proffsen har 20x förstoring och inbyggd lampa i luppen för att inte missa detaljer även när ljuset inte är perfekt. Ofta krävs det att man studerar de knappt millimeterstora bladen för att vara säker på vilken mossa det är. Bladens form och huruvida de har nerv, tänder eller hårudd är viktiga karaktärer.
En bra mossbok är också bra att ha. “Mossor – en fältguide” kan kännas avancerad och svåröverskådlig i början, men i långa loppet är det den bästa boken att ha med sig på sina mossutflykter. De flesta nordiska mossarter finns med, om än inte alltid med färgfoton.
Bege dig ut Bästa sättet att lära sig mossor är att följa med de som redan kan dem. Mossornas vänner arrangerar några utflykter om året både nationellt och lokalt.
Vill du själv ge dig ut att spana efter mossor är det fullt tillräckligt att gå ut i din närmiljö för att lära dig de vanligaste. Vill du sedan hitta platser med många olika arter så kan det vara lämpligt att leta i ädellövskog, vid bergsbranter och i våtmarker, men det finns också ett stort antal mossor i fjällen.
Här följer en rad olika mossor som kan hittas i olika miljöer.
Skog
Fuktig skog
Träd, allé
Gräsmattan/marken
Stadsmiljö
Vattendrag
Branta klippor
Vill du veta mer om mossor rekommenderas Mossornas vänner, samt “Projekt Skånes mossor”, som drivs av Lunds Botaniska Förening och Botaniska sällskapet i Stockholm som också anordnar mossutflykter och mosskurs.
Källor: Foldern “Vanliga mossor” och “Mossor – en fältguide”
Stort tack till Louise Hansare, Leif Appelgrenoch Lars Salomon för hjälpen med artikeln