Gå till innehållet

Vitvingad tärna.

Natursidans guide till fåglar och fågellokaler i östra Polen

På andra sidan Östersjön väntar en spännande natur och ett mycket rikt fågelliv. De flesta svenska fågelskådare har säkert hört talas om Biebrza-träsken och Bialowiezca-skogen, men allt för få har besökt dessa mäktiga marker. Här kan man komma i närkontakt med vattensångare, skäggtärna, skrikörnar, tornugglor, biätare, samt både varg och visent. I den här snabbguiden listas de bästa lokalerna av Kjell Andersson, Marks Fågelklubb som lett skådarresor till området sedan 1999. 

När ska man åka?
Bäst utbyte av din resa får du under perioden slutet av april-början av juni. Är du på jakt efter spettar och åsynen av stora översvämmade våtmarker, så välj månadsskiftet april/maj. Är du sugen på arter som biätare, lundsångare och mängder av tärnor, då ska du planera in ditt besök i slutet av maj.

Hur lång tid ska man räkna med?
Räkna med 7-10 dar om du vill uppleva de olika miljöerna på ett avstressat sätt. Räkna med minst fyra nätter i Biebrza-området och två övernattningar i Bialowieza-skogen. Då har du chans att se mellan 150-160 arter.

Biebrza nationalpark
Omfattar ungefär 60 000 hektar, varav 25 000 hektar är våtmarker. Som jämförelse är en fotbollsplan 0,7 hektar. En bra utgångspunkt för skådande är byn Goniądz, som ligger i östra delen av parken. Här finns två prisvärda hotell, som erbjuder utsikt över våtmarken. I byn häckar tornuggla och lundsångare kan höras i stadsparken. Uttagsautomat och en handfull av livsmedelsaffärer gör att man kan bunkra upp inför sin dagsskådning. Goniądz ligger på floden Biebrza strandbrink. Observera att du måste ha entrebiljett till parken, som du ska kunna visa upp för parkvakter vid anmodan. Kan köpas på hotellen, besökscentret i Osowiec.

Fem måste-platser för Biebrzabesökaren

Goniądz
Via en träbro kommer man ut i våtmarken på en upphöjd asfalterad vägbana som leder västerut. Ett fågeltorn ger en bra överblick av de norra våtmarkerna. En kvällspromenad i slutet av maj ger vattensångare, vattenrall, vassångare, kornknarr, nattskärra, rördrom, sumphöns och en öronbedövande grodkonsert. Väljer man att skåda från ”vallvägen” under dagtid, så får man närkontakt med vitvingade och skäggtärnor, vit och svart stork, härfågel, skrikörnar av två arter och förbiflygande ägretthägrar. I byn och dess omgivningar finns tornuggla, ortolansparv, gulhämpling och svart rödstjärt.

Budne
Rakt väster om Goniądz ligger en samling av hus som heter Budne. Denna lokal besöks med fördel under tidig morgon och då kan man njuta av sommargylling, härfågel, mindre sumphöna, svart stork, tre arter chlidonia-tärnor och mängder av simänder.

Mścichy
På träskets västra sida hittar du denna pärla, ca en halvtimmas bilfärd från Goniądz. Parkera bilen i byn och vandra sedan ut mot floden och fågeltornet som ligger ca 3 km rakt ut i våtmarken. Utmed vägen spelar vassångare, vattensångare och gräshoppsångare och här är god chans att se både citronärla och vitstjärnig blåhake. Dubbelbeckasin spelar på kvällstid och luftrummet fylls med kärrhökar, storkar, vitvingade tärnor och diverse blandade rovfåglar. Ute vid tornet finns bra chans på dvärgrördrom och simänder. Observera att man oftast får vada den sista biten ut till tornet. Vattnet kan vara midjedjupt och innehåller många iglar.

Brzostowo
I sydvästra delen av nationalparken finns ett av de mest spännande områdena, byn Brzostowo. Känslan när man står på flodstranden och skådar från det privata fågeltornet (5 SEK per person) och luften förmörkas av vitvingade tärnor är mäktig. Ibland kan det vara mellan 5 och 6000 individer i luften samtidigt. Byn är också bra för vadare och bland annat dammsnäppa uppträder här på ett sätt som tyder på häckning. Annat intressant brukar vara småtärna, dvärgmås, örnar och vildsvin.

Bagno Lawki
Utmed Tsar-vägen som löper utmed den östra delen av parken hittar man den spångade leden som leder ut i Bagno Lawki. Mellan 10-15 vattensångare sitter och sjunger på bekvämt närhåll och ger möjlighet till porträttfotografering.  Övriga arter som man ser här är mindre skrikörn, ängshök, jorduggla och varfågel.

Lokaler mellan Biebrza och Bialowieza
När man ska transportera sig mellan de båda huvudlokalerna, så finns en del trevliga rastplatser utmed vägen. Ett stopp vid Zygmunta Augusta-sjön vid Czechowizna bjuder på mängder av havsörnar.

I Tykocin häckar biätare i grusgropen söder om samhället och strax sydväst om Bialystok finns den stora nationalparken Narwianski, även den ett stort våtmarksområde.

I utkanten av Bialystok, finns Dojlidy-dammarna, där man har möjlighet att fylla på sin dopping-lista med gråhakedopping och här hörs regelbundet mindre sumphöna. Lokalen är givetvis smockfull med pungmes och den lyckosamme kan hänga in aftonfalk

Skäggtärna. Lik fisk/silvertärna, men med grunt kluven stjärt och jämngrå rygg/övergump. Foto: Daniel Pettersson

I anslutning till den belarusiska gränsen ligger en av Polens största konstgjorda sjöar, Siemianówka-dammen. Det som framförallt lockar till ett besök, är det häckande beståndet av citronärla. I övrigt gott om skäggtärna, ägretthäger och rovfåglar. Tidigare fanns blåkråka häckande norr om dammen, men den är numera utgången. Gränspolisen är aktiv här, så ha pappren i ordning!!!

Bialowiezaskogen
Bialowiezaskogen är en gammal urskogsrest som sträcker sig över ett vidsträckt område på båda sidor av gränsen till Polen och Belarus. Skogen är den enda återstående delen av den jättelika skog som en gång täckte hela europeiska låglandet. Det som lockar den naturintresserade är förstås visenter, nio arter hackspettar och framförallt de makalösa skogsmarkerna.

Tre måste-platser i Bialowieza

Palatsparken
Kring det numera försvunna jaktslottet finns en gammal slottspark. Här häckar mellanspett och gråspett årligen och mindre flugsnappare, halsbandsflugsnappare och lundsångare brukar sjunga intensivt. I de omgivande dammarna finns trastsångare. Missa inte att äta en bigos på vildsvin på det lilla krimskramstorget strax söder om gångbron in till parken. På ängarna i norr mot ”Strict Reserve” kan visenter spatsera under gryningstimmarna.

Strict reserve
Ett besök i den stängda delen av skogen är ett måste.  Boka in ditt besök så tidigt som möjligt på morgonen, då den katedralslika skogen skapar en ofattbar trolsk stämning. Morgondis, fågelkonsert och knorrande magar.   OBS! Det är förbjudet att gå in i denna del utan licensierad guide och entrébiljett i skogen. I slutet av maj matas hackspettsungarna och de guider som är fågelkunniga har ofta lokaliserat bohål som visas upp.  Vitrygg, spillkråka, mellanspett och tretåig ses regelbundet häcka utmed den tillåtna vandringsleden.

Bara två veckor senare la jag en helg på Gotland för att fotografera den mellanspett som hittades slutet av 2014. Hela lördagen gick vi ett 20-tal personer och letade, och letade, utan att hitta den. Men på söndagen gick det bättre, och jag kunde följa fågeln genom den täta skogen i flera timmar. Spetten var väldigt oskygg men höll sig ofta lågt ner ibland trädens rötter. Dessutom var hela skogsområdet fyllt med vatten från en översvämmad damm så det var väldigt svårt att få till några vettiga bilder i januarimörkret. Till slut fick jag iväg detta skott som visar den typiskt rosatonade buken och undergumpen. Foto: Daniel Pettersson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-daniel-pettersson/

Vägen mellan Bialowieza och Budy via Pogorzelce och Teremiski
Tidiga morgnar kan man vandra, cykla eller köra bil med nervevade rutor denna vägsträcka. Här finns goda möjligheter att få se betande visent på ängarna utmed vägen, men då krävs att man är morgonpigg och är uppe i gryningen.  Andra arter som finns utmed vägen är göktyta, höksångare, flodsångare, gyllingar och spettar.  Vid vägen som leder till Narewka, kan man efter några hundra meter stöta på de berömda kunga-ekarna. Här finns goda chanser på mellanspett.  Sumpskogen strax före Teremiski bjuder alltid på överraskningar, väl värt ett stopp.

Slutord
Polen är ett fantastiskt skådarland, som bjuder på mycket spännande natur och möten med fåglar, kräldjur och däggdjur. Gör ett eget besök och njut av denna fantastiska natur i vårt grannland.

Detta är en översiktlig genomgång av de bästa lokalerna. För mer detaljerade tips hänvisar vi till Golonka.n.nu, där Kjell utförligt beskriver lokaler och ger de bästa skådartipsen. På Facebook finns den svenskspråkiga  Birds of East Poland som uppdateras regelbundet med obsar från området.

Mer att läsa