Gå till innehållet

Tofsmes

Skapa en fågelmatning för att fotografera fåglar

En fågelfotograf kan nästan aldrig komma för nära sitt motiv (så länge inte närgränsen ställer till det). Antingen genom stora teleobjektiv eller genom att få fåglarna att komma nära dig – exempelvis vid en fågelmatning.

Grundidén bakom en fotoanpassad fågelmatning är att komma nära fåglarna, men också att fotografera dem i en fin miljö. Eftersom du vet att fåglarna är ute efter mat kan du också enklare planera var du vill fotografera dem. 

Nötskrika på en lös stubbe som kan placeras där bakgrunden är lämplig. Stubben har hackats ur för att kunna rymma nötter eller annan mat. Foto: Erik Hansson

Förbered noga
Innan du börjar kan det vara bra att planera var du ska ha din matning. Tänk för det första på de punkter som finns i Natursidans guide till fågelmatning, men blanda sedan även in din fotografiska blick.

1. Ljus
Var finns det tillräckligt bra ljus? Vill du gärna ha skymningsljus eller gryningsljus? Medljus eller motljus eller kanske både och? Tänk också på att det kan bli häftiga bilder i hällregn eller snöoväder.

Du kanske vill fotografera i motljus? Tänk då på hur solen rör sig vid din matning och anpassa maten efter var ljuset är fint. Foto: Erik Hansson

2. Bakgrund
Vill du ha en suddig eller jämnfärgad bakgrund? Se till att du har långt avstånd mellan mataren och bakgrunden. Försök kanske ordna matningen så att det inte blir alltför rörig bakgrund? Utifrån bakgrunden kan det också vara bra att fundera på din egen placering – planerar du att sitta eller ligga eller kanske till och med stå upp?

3. Förutsättningar
Kanske har du ett fint träd med passande grenar som du kan dra nytta av till din matning? En stubbe som skulle kunna fungera som nötbehållare eller en död stock som det går att hänga matare på? 

4. Plats
Beroende på var du bor kan det också vara en idé att fundera på hur långt det är att gå till din matning, om du kan sitta där med din kamerautrustning utan att irritera eller oroa dina grannar och om du kan vara relativt ostört. Om du inte har egen tomt eller nära till något lämpligt område kanske en vacker gren på balkongen kan vara ett alternativ. Glöm bara inte att kolla med markägaren eller fastighetsägaren (och kanske grannar som bor under dig) om det är okej.

Bygg din matning

När du tar bilder på fåglarna vid din matning vill du troligen helst ha dem på en snygg gren, trädstam eller stubbe och inte på någon plastig fågelmatare eller fult fågelbord. Om du planerat din plats väl så har du mycket av arbetet gjort, men det kan vara en god idé att placera några snygga döda grenar, stubbar eller stockar vid matningen. Placera sedan ut dem så att de blir lockande för fåglarna att sitta på eller lämpliga för att hänga fågelmatare på.

Beroende på om du är en naturpuritan eller inte så kan det vara av intresse att till och med binda fast dina “snygga” grenar i pinnar eller träd för att skapa bättre förutsättningar. Det ser garanterat fulare ut på håll, men för dina inzoomade bilder kanske det är värt ett estetiskt klavertramp?

Ett vattenbad med lite mossa vid kanten och i rätt ljus kan skapa fantastiska möjligheter för att få snygga reflektioner eller actionbilder på badande fåglar.

Har du gott om plats eller bra kontakt med en markägare kan du kanske göra ett sådant här vattenspegelgömsle. Sitt gömd i ena änden och ha en fin kant i andra änden där du gömmer mat. Det går att få fina reflektioner och bilder på badande fåglar. På bilden Wild Nordics fotogömsle. Foto: Erik Hansson

Placera ut maten
När väl byggandet är klart är det dags att placera ut maten. Tänk på att fåglar ofta landar på en gren innan de flyger fram till själva matningen. Så även om du har en ful fröautomat så kan du få snygga bilder om du förberett dig väl. Placera maten så att fåglarna ska vilja landa där du vill ha dem.

Förbered fotograferandet
När matningen är färdigbyggd och du placerat ut din mat är det dags för att förbereda själva fotograferingen. Här beror det lite på vad du har för utrustning och vad du vill ta för bilder. Här är några idéer:
• Sitt i lugn och ro och låt fåglarna vänja sig vid din närvaro.
• Du kan antingen fokusera på att vänta på att fåglarna landar där du vill ha dem eller fotografera fritt på de fåglar som dyker upp.
• Det går även att sätta kameran på stativ och fota på avstånd med en fjärrkontroll.
• När du lärt dig hur ljuset faller vid din matning vet du också vilken tid på dagen du har bäst chans att få bäst bilder.
• Tänk på att det kan bli häftiga bilder även i regn eller snöfall. Kom bara ihåg att skydda din utrustning.

Oavsett vilken metod du använder dig av så har du väldigt goda möjligheter att få bra bilder vid en fågelmatning. Även utan ett 500 mm-objektiv. Med tiden kommer troligen många av fåglarna vänja sig vid dig och bli mer och mer orädda. 

Mer att läsa