Gå till innehållet

Smalnäbbad simsnäppa i Bakkatjörn i Reykjavik. Foto: Erik Hansson

Guide till Island och Reykjavik

Nationalparken Thingvellir, en knapp timme från Reykjavik. Foto: Erik Hansson

Island är ett helt fantastiskt land för alla med minsta intresse för naturen. Det må vara lite dyrt, men en resa dit ger garanterat minnen för livet. Det här är vår guide för att underlätta din resa och maximera dina naturupplevelser.

Det mäktiga vattenfallet Gullfoss ingår i turistrundan “Gyllene cirkeln”, men tidigt på morgonen är där knappt några turister. Foto: Erik Hansson

Det första du behöver bestämma dig för inför en resa till Island är hur mycket av landet du vill hinna se. Det tar förvisso “bara” drygt 16 timmar att köra runt hela ringleden “Route 1” och även om den turen är fantastiskt vacker så kommer du vilja göra många avstickare till allt som finns att se längs vägen. Att köra runt hela Island på en vecka är därför en ganska intensiv semester med mycket bilkörning.

Den här guiden kommer fokusera på området kring Reykjavik, men även innehålla nyttig information om Island över lag. Tipsen är uppdelade på hur långt bort från Reykjavik de ligger, men du kan också kolla på kartan här under för att se var höjdpunkterna ligger. Fler bilder från Island hittar du längst ner på sidan.

Transport

Att ta sig runt på Island är över lag smidigt. Om du utgår från Reykjavik går det turistbussar till de flesta kända naturområden och det anordnas mängder av resor till olika delar av landet med olika teman så som sevärdheter, naturupplevelser eller äventyr.

Om du vill ta dig runt på egen hand bör du ha i åtanke att Island under sommaren är ett av de dyraste landen i världen att hyra bil i. Dessutom har de en uppsjö av extraförsäkringar som de försöker sälja på dig när du hyr – stenskott, sandstormar (endast på södra Island vid kraftig vind), inbrottsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Se också upp för deras system med att pengar kan reserveras på ditt konto när du tankar. Fråga på mackar eller hos biluthyraren hur det fungerar.

Normalt sett är det bra vägar till alla våra tips, men på sina håll kan det vara grovgrusiga vägar med stora gropar i, som man helt enkelt får köra försiktigt på.

För dig som kan tänka dig att uppleva Island från hästryggen finns det mängder av arrangörer som ordnar allt från entimmesturer till veckolånga ritter tvärsöver landet. Islandshästarna är dessutom väldigt lämpliga för nybörjare.

Vikval utanför Reykjavik. Foto: Erik Hansson

Valsafari

En häftig upplevelse i Island är att skåda valar och dessutom är det ett bra sätt att öka värdet på levande valar i landet som fortfarande bedriver kommersiell valjakt. Valskådning kan förvisso göras från höga platser vid kusterna med kikare eller tubkikare (spana då minst lika mycket efter valsafaribåtarna som efter ryggfenor), men det bästa sättet är att åka ut i båt med något av alla de företag som erbjuder valsafarin.

Det går att åka ut med båt i tre timmar från Reykjavik och ha stor chans att se vikval och kanske även tumlare och vitnosdelfiner, men för större chans att se exempelvis späckhuggare är det bättre att åka från Grundarfjörður (NV, 2,5 timmar) och om du vill se blåval eller knölval är det säkrare att åka från Husavik (NO, 6 timmar). Även om de flesta arrangörer anger 90-95% chans att se valar så är naturen och vädret nyckfullt och det är inte alltid valar ses. Tänk dock på att du kan hjälpa till med spaningen själv på båten och att du kommer se en hel del havsfåglar på resan om du är uppmärksam. Liror, alkor, labbar och stormsvalor är fullt möjliga att se och stormfåglar finns överallt.

OBS! För att inte gynna valjakten rekommenderas att du inte äter på restauranger som serverar valkött och inte handlar i butiker som säljer torkat valkött.

Det går att gå in bakom det kända Seljalandsfoss på södra Island. Foto: Erik Hansson

Tips på platser att besöka

Som ni ser på kartan och i beskrivningarna här under finns det en hel del att se nära Reykjavik och även åtminstone tre längre rutter som är lätta att rekommendera. En tur till halvön Snaefellsnes i nordväst (minst en lång heldag), en halv- eller heldagstur till gyllene cirkeln i öst (Þingvellir, Geysir och Gullfoss) och en heldagstur åt sydost med Skogafoss, SeljalandsfossSolheimajökull och Vik. Snaefellsnes har förutom de markerade lokalerna många fina små sjöar vid vägen och dessutom ses här ibland fjällräv, framför allt i skymningen eller gryningen.

Ett allmänt och viktigt tips: De flesta turistbussar till sevärdheterna runt Reykjavik avgår någon gång mellan 8:30 och 10:00 från huvudstaden. Om du vill slippa alltför mycket folk vid turistmålen – se till att vara där innan bussarna eller betydligt senare på kvällen. Under sommaren blir det knappt mörkt på Island, solen går ner framåt midnatt och upp igen någon timme senare.

Du kan zooma i kartan med hjälp av + och -, samt förflytta dig på kartan med hjälp av musen.

Mindre än 30 minuter från Reykjavik

Smalnäbbad simsnäppa i Bakkatjörn i Reykjavik. Foto: Erik Hansson

• Heiðmörk (O)
Fint naturområde med floder, sjöar, lavaformationer och lågväxt skog. God chans att se bland annat svartnäbbad islom (svarta pilar på kartan).
• Seltjarnarnes (V)
Halvö som är väl värd ett besök för att skåda fåglar eller vandra längs stranden. Den grunda fågelsjön Bakkatjörn innehöll bland annat orädda smalnäbbade simsnäppor och roskarlar när jag var där. Längs kusten på halvön kan havsfåglar och vadare skådas.
• Tjörnin
Mitt i Reykjavik ligger den lilla sjön Tjörnin där det framför allt kan hittas en del änder och måsfåglar.

Dyrt och många turister, men det geotermiska badet Blue Lagoon är värt ett besök. Foto: Erik Hansson

Mindre än en timme från Reykjavik

Strömand vid Thingvellir. Foto: Erik Hansson

Garður (SV)
Bra ställe för havsfågelskådning. Missa inte heller tårtbuffén.
• Sandgerði (SV)
Bra ställe för havsfågelskådning.
• Blue Lagoon (S)
Det kostar förvisso nästan 400 kronor att komma in under högsäsongen, men det är en häftig upplevelse för alla sinnen att bada i det geotermiskt uppvärmda vattnet. Lavalandskapet runt om badet är också en väldigt bra plats för att få se vackra snösparvar på nära håll.
• Þingvellir, “Gyllene cirkeln” (O)
Nationalparken Þingvellir lockar mängder av turister, men som vanligt är det framför allt de breda stigarna som är fyllda med folk och området är så vackert att det är värt ett besök även om du inte gillar “turistfällor”. På en plattform har du fin utsikt över sjöarna, ravinerna och floddeltat som också lockar en hel del fåglar. Området är ett av de bästa nära Reykjavik för att se strömand.

Missa inte vattenfallet Gljúfurárfoss vid Seljalandsfoss. Foto: Helena Iles

Mindre än två timmar från Reykjavik

• Geysir, “Gyllene cirkeln” (O)
Gejsern Stokkur sprutar upp vatten några meter upp i luften med 5-10 minuters mellanrum och det är ett sevärt fenomen. Området är väldigt turistanpassat med en enorm souvenirshop, hotell och en stor parkering.
• Gullfoss, “Gyllene cirkeln” (O)
Mäktigt och stort vattenfall som slungar enorma vattenmängder ner i en ravin.
• Seljalandsfoss (SO)
Vackert vattenfall i ett område med många häckande stormfåglar och små sjöar. Missa inte att vada in längs bäcken till vattenfallet Gljúfurárfoss längre bort. En magisk plats.
• Skogafoss (SO)
Ännu ett stort och mäktigt vattenfall som ses från vägen söderut. Det är ett av landets största med en fallhöjd på 60 meter.

Fågelklipporna vid Londrangar på Saelfellsnes. Foto: Erik Hansson

Mindre än tre timmar från Reykjavik

• Vik (SO)
En by på sydkusten som är mest känd för sin stora svarta lavastrand. Intill stranden sticker kantiga klippformationer upp tillsammans med branta fågelberg med tusentals stormfåglar och hundratals lunnefåglar.

Att spana av havet efter valar, späckhuggare, liror eller stormsvalor kan ge fin utdelning. Foto: Erik Hansson

• Solheimajökull (SO)
Glaciären kring vulkanen Katla kan här nås via en grovgrusig väg. Det är en häftig syn att se den askbeströdda isen breda ut sig mellan bergtopparna och nå ut i en grund sjö. Här kan man även gå upp på glaciären, men gör det med stor försiktighet eller anlita hjälp på plats.
• Rif, Snaefellsnes (NV)
Liten by på Snaefellsnes norra kust med fina fågelsjöar precis intill vägen.
• Londrangar, Snaefellsnes (NV)
Stor utsikt över havet och häftiga klippor. Här häckar mängder av alkor, tretåiga måsar och stormfåglar. Missa inte att spana i havet efter valar, delfiner eller späckhuggare.
• Djupalonstrandur, Snaefellsnes (NV)
En svart sandstrand med uppspolade vrakdelar, mörka klippformationer och en utsiktsplattform gör detta till en både lättillgänglig och vacker plats.
• Yttra-Tunga, Snaefellsnes (NV)
Hela detta område är fullt av tärnkolonier, fågelsjöar som kan rymma lommar, bergänder, simsnäppor och vadare. Längs stranden vid Yttra-Tunga är en bra plats för att se sälar. När jag var där sågs minst tio knubbsälar.
• Ondfellarnes, Snaefellsnes (NV)
Den yttersta spetsen på Snaefellsnes är lite knepig att ta sig till på en undermålig grusväg, men väl framme har man en underbar utsikt över Atlanten och fågelklippor som rymmer de flesta sorters alkor, tretåig mås och stormfåglar. Glöm inte att spana efter valar, delfiner och späckhuggare.

Jökulskarlon på sydöstra Island. Foto: Erik Hansson

Om du kan tänka dig ännu längre turer från Reykjavik kan jag varmt rekommendera ett besök vid Jökulskarlon (SO, 4,5 timmar) där Vattnajökull kalvar stora isberg på väg ut i havet. En mäktig plats. Eller en tur norrut till Husavik (NO, 6 timmar), som ska vara bästa stället för valsafari, och det närliggande Myvatn (NO, 6 timmar), som är ett berömt sjöområdet som rymmer mängder av häckande änder och också är ett bra ställe för att få syn på jaktfalk och om du har riktig tur – fjälluggla.

Island är fullt av häftiga upplevelser och vackra platser. Många av dem är inte ens utsatta på kartorna. Jag har besökt Island vid tre tillfällen och är långt ifrån mätt. Jag har dessutom aldrig hört någon vara missnöjd med ett besök i landet. Förhoppningsvis ger den här guiden dig en ännu större chans att njuta av denna fantastiska ö.

Tipstack till Sandra Löv, Frida Hermansson, Erik Hirschfeld, Peder Winding och Gigi Sahlstrand.

Glaciären Solheimajökull. Foto: Erik Hansson

Enkelbeckasin vid den vackra lilla kyrkan Budir på Snaefellsnes. Foto: Erik Hansson

Korp vid Gullfoss. Foto: Erik Hansson

Knubbsäl på Snaefellsnes. Foto: Erik Hansson

Mer att läsa