Gå till innehållet
Vårsvämmygga mygga

Vårsvämmygga.

Guide till en vinter som INTE är myggfri

I april släpps en ny svensk bok om myggor. Författaren, myggexperten och fotografen Anders Lindström berättar här mer om myggornas liv och bjuder på en guide till nio arter som kan ses på vintern.

– Många skämtar ju om att det i alla fall är myggfritt på vintern, men det stämmer inte alls, berättar Anders Lindström.

Var ska man leta efter myggor på vintern?
– Myggorna sitter helst lite skyddat där det är svalt och fuktigt. Innan de letar upp sitt övervintringsställe äter de en massa nektar och bygger upp ett fettförråd i bakkroppen som ska räcka hela vintern. Om det blir för varmt så gör de av med fettet för snabbt och svälter ihjäl innan våren. Blir det för torrt så torkar de ut istället. Det är oftast för torrt och varmt inomhus, men om man letar i stall, vedbodar och på utedass så hittar man ofta myggor som övervintrar. Även jordkällare och bergrum brukar vara bra ställen att leta mygg på vintern.

Det finns ungefär 2 500 myggarter i Sverige och 50 av dem tillhör familjen stickmyggor, en familj som de flesta nog framför allt förknippar med ordet “mygga” i dagligt tal. 14 av stickmyggorna övervintrar som vuxna myggor, de övriga övervintrar oftast som ägg, och ett fåtal som larver.

– Eftersom myggorna är ganska små kan det vara svårt att se hur de faktiskt ser ut, berättar Anders Lindström och delar med sig av några tips:

• Om man har en kamera med makroobjektiv och blixt kan man ta en bild och ofta bestämma myggan från bilden. Bilderna i guiden har jag tagit med ett makrobjektiv, ofta med en Raynoxlins på. En ficklampa behövs så att man kan ställa skärpan.
• På vintern sitter ju myggorna ganska stilla om man inte petar på dem. Har man inget makroobjektiv kan man försöka ta en bild med mobilen genom en vanlig handlupp till exempel eller bara titta på dem i ficklampsljus med en lupp.
• Har man ingen lupp kan man prova att vända en kikare bakochfram eller kanske använda ett förstoringsglas.
• Om man vill samla in några myggor så är det bra att tänka på att de, precis som fjärilar, är täckta av små fjäll. Om man hanterar dem så lossnar fjällen ganska lätt och myggorna blir mer svårbestämda. Dessutom bryts ben och vingar lätt av.

Sällsynta eller förbisedda myggor
Några av arterna i guiden här under är ganska sällsynta och bara påträffade på enstaka platser.
– Men det beror nog också mycket på att det inte är så många som letar mygg på vintern, konstaterar Anders.

Det kan det förhoppningsvis bli ändring på med den här guiden, som är ett smakprov ur en bok som han jobbar på tillsammans med illustratören Disa Eklöf. Boken beräknas komma ut i april.
– Den kommer att täcka honorna av alla i Sverige påträffade arter, samt ett antal som vi vet sprider sig norrut i tex Tyskland. För alla arter kommer det att finnas illustrationer som visar exakt hur myggan ser ut. Det kommer att finnas en utbredningskarta och för många arter ett fotografi som komplement till illustrationerna som visar hur myggan ser ut ”i verkliga livet”, förklarar Anders Lindström.

GUIDE TILL MYGGOR SOM ÖVERVINTRAR I SVERIGE:
Foto: Anders Lindström. Illustration: Disa Eklöf

Mer att läsa