Stora Karlsö är ett av Gotlands bästa utflyktsmål och ligger bara en halvtimmes båtresa från Klintehamn. Ön bjuder på en oförglömlig naturupplevelse med Östersjöns största fågelberg.
Karlsöarna är kända för sin flora och fågelfauna. Drygt 250 fågelarter och omkring 600 olika växter har observerats här. I fågelbergen häckar tusentals sillgrisslor och tordmular och i buskmarkerna finns rariteter som höksångare och lundsångare. I maj och början av juni är det orkidéernas tid med mängder av Adam och Eva och S:t Pers nycklar bland fältsippor, gullvivor och mandelblom.
Ön är ett av världens äldsta naturskyddade områden och är rik på udda sevärdheter. Växter, fåglar, fossil och kulturhistoria – här finns något för alla intressen. Ön bär spår av mänskliga aktiviteter ända från stenåldern och fram till vår tid.
Från Klintehamn går dagliga turer med båt från början av maj till slutet av augusti. I besöket ingår en guidad tur där du vandrar runt i ca 2,5 timme och får uppleva öns största sevärdheter tillsammans med en kunnig och engagerad guide. Det erbjuds även särskilda guideturer för barn.
Många som besöker Stora Karlsö väljer att bo över på ön, på vandrarhemmet eller i någon av fyrbostäderna uppe på fyrplatån. Det finns också en restaurang som serverar frukost, lunch och middag, med en café- och bardel.
I slutet av juni sker den spektakulära sillgrisslehoppningen, då sillgrisslornas ungar lämnar den trygga uppväxtplatsen på klipphyllorna och i skymningen tar språnget ut i det okända. I samband med hoppningen ringmärks varje år ringmärks ca 3 000 fåglar inom projektet Baltic Seabird / Havsfåglar i Östersjön, som är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Lunds universitet och WWF. Forskningen på sillgrisslor på Stora Karlsö har en lång historia: de första fåglarna ringmärktes redan 1913 och genom åren har närmare 75 000 fåglar märkts. Genom forskningen hoppas man få en större förståelse för hur marina ekosystem fungerar vilket kan vara en viktig pusselbit för att i framtiden få ett friskare Östersjön.
Stora Karlsö erbjuder också kurser med övernattning på ön, bland annat i fågelskådning, flora och fauna och naturfoto.
Verksamheten på Stora Karlsö är certifierad enligt Naturens bästa.