Idag släppte Världsnaturfonden WWF sin Köttguiden och för första gången bedöms även hårdost, halloumi och feta. För den som vill konsumera med hänsyn till klimat, biologisk mångfald och djurvälfärd är det enbart certifierade produkter som gäller och även med ekologiskt- och Krav-märkt kött och ost finns det mindre lämpliga undantag.
I stort sett allt kött och all ost som inte är godkänd av någon sorts certifiering är dålig för klimatet, den biologiska mångfalden, djurvälfärden och överanvändningen av antibiotika. Ost är dessutom överlag inte speciellt bra för klimatet, inte ens om den är ekologisk eller Krav-märkt. Det är några av slutsatserna i den första Köttguiden på tre år.
Sedan 1970-talet har svenskarna fördubblat sitt köttätande. De senaste två åren har dock köttkonsumtionen minskat i Sverige, men det behöver minska ytterligare eftersom köttkonsumtion utgör en stor påverkan på hela planeten, menar WWF. Köttkonsumtionen står fortfarande för ungefär hälften av de totala utsläppen från maten vi äter i Sverige och globalt sett orsakar köttätandet stor förödelse. Därför är WWFs råd att vi drar ner på köttätandet och väljer naturbeteskött, ekologiskt eller Krav-märkt när vi väljer att äta kött.
Se upp med osten
När det gäller ost så ökade vår konsumtion med hela 38 procent mellan åren 1995 och 2018, men under samma tid har produktionen av svensk ost minskat med 36 procent. Endast drygt 40 procent av osten vi äter idag är gjord på svensk mjölk, 1995 var det runt 90 procent.
– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här både för svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det bör vi ställa krav och välja lokalproducerad eller ekologisk ost, säger Anna Richert, matexpert WWF.
Det är enbart svensk ekologisk och Krav-märkt hårdost och halloumi, samt Krav-märkt fetaost från Grekland som får grönt ljus i en majoritet av kriterierna i Köttguiden. Den sistnämnda får rött ljus i klimatpåverkan. Sigill-märkt ost, importerad EU-ekologisk hårdost, halloumi, mozzarella och feta får alla bara grönt ljus i två av fem kriterier och anses till exempel inte uppfylla kraven när det gäller biologisk mångfald. Inga ostar får heller grönt ljus när det gäller klimatpåverkan. Det blir helt enkelt för många kilogram klimatgaser per kilogram produkt.
När det gäller vilt och protein från växtriket, så som bönor, ärtor och linser, så får alla produkter grönt ljus och är därmed det bästa valet för dig som vill äta miljövänligt.
I korthet har WWF fyra tips till en mer miljövänlig kost:
1. Ät mer från växtriket
2. Ät mindre men bättre kött
3. Välj certifierat eller miljömärkt
4. Släng ingen ätbar mat
Läs även:
• Varför är det så svårt att få veta vad vi äter?
• Palmolja och importerat nötkött störst utsläppsbovar för svensk konsumtion
• Minskad köttkonsumtion i Sverige för andra året i rad
Källa: Köttguiden