Gå till innehållet

Risstaket är enkelt att göra och kan bli både ett fint vindskydd och en avgränsare i trädgården.

Vinterinsatserna i trädgården som skapar biologisk mångfald

På vintern finns det en hel del små och stora projekt som du kan ta tag i för att skapa en högre biologisk mångfald i din trädgård. Här presenteras en lång rad tips i samarbete med projektet Rikare trädgård.

LÄS ÄVEN: • Guide till insatser för biologisk mångfald

Beroende på var du bor i landet så är det under vintern ganska begränsat med timmar som är tillräckligt ljusa för att jobba i trädgården. Det är därför en utmärkt tid för att läsa böcker om hur du skapar biologisk mångfald i trädgården och planera vårens trädgårdsarbeten. Kanske underlättar det om du skriver ner eller samlar de tips som känns rätt för dig och din trädgård på samma ställe? Kanske kan du göra iordning en egen kalender för vad du bör göra och när så att det blir lätt att följa under det nya året?

Oavsett hur storslagna planer du har för din trädgård så finns det många handfasta saker du kan göra eller aktivt låta bli att göra som uppskattas av dina vilda besökare.

Låt stå

Låt dina växter stå kvar och vissna under vintern. Ihåliga stjälkar och andra skrymslen på växterna fungerar som skydd och bostäder åt insekter. Låt även fröställningar vara kvar, så länge det inte rör sig om växter som du absolut inte vill se spridas i din trädgård eller i närmiljön. Fåglar äter gärna frön och kan även hitta och äta övervintrande insekter i växterna.

En odling med solrosor blir till exempel under hösten och vintern både ett insektshotell i stjälkarna och en fågelrestaurang med sina frön.

Om stjälkarna är tillräckligt stora kan du på våren göra om dem till stekelbostäder/bihotell. Kapa dem i lämpliga storlekar (gärna minst 10 cm) och placera dem med ena änden mot en vägg, helst på en solig och vindskyddad plats.

Risstaket är enkelt att göra och kan bli både ett fint vindskydd och en avgränsare i trädgården.

Släng inte grenar och stammar

Nog för att det huggs ned alldeles för många träd i våra trädgårdar, men ibland kan det behövas och om du har grenar eller trädstammar från sådana avverkningar finns det en del att göra med dem. Du kan till exempel göra en mur av staplad, sågade delar av grova grenar. Det blir en perfekt livsmiljö för många kryp, mossor, lavar och svampar. Tunnare grenar kan du använda till att göra ett risstaket för att både skapa vindskydd eller “rum” i trädgården och dessutom en plats som uppskattas av insekter.

Gör till exempel en mur av död ved åt svampar, mossor, lavar och insekter och därmed också åt fåglar. Med lite tur kanske även groddjur uppskattar det som gömställe.

Film-tips från Odlings-tv: Jordfabrik av kvistar och pinnar:

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Film-tips från Odlings-tv: Låt kvistar och grenar bli en hugelbädd:

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Samla löv

Det går knappt att få för mycket löv i trädgården. Använd det som täckodling, lägg i högar åt igelkottar, groddjur och insekter eller fyll på i komposten. Du kan också skapa jord genom att lägga löv i skuggig hörna av trädgården eller en öppen behållare. Blanda i lite gräsklipp för att skynda på processen och vattna lite om det är torrt. Efter ett år vänder du löven med en grep och år två har du troligen klar lövmull.

Film-tips från Odlings-tv: Gör lövmull i återbrukade sopsäckar:

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Bygg åt fåglar

Eftersom det råder brist på ihåliga gamla träd i Sverige så behöver många fågel- och biarter hjälp med att hitta bostäder. Även om det dröjer några månader innan de kommer vilja flytta in så kan du lika gärna bygga eller köpa och hänga upp dem under vintern.

Sätt gärna upp olika modeller av fågelholkar så att de passar flera arter. Här är vår guide till vad du ska tänka på och vilka ritningar som bör följas. Tänk på att vissa arter kanske knappt finns i din närhet och då kan vara svåra att locka till sig.

Fågelholk.

Bygg åt insekter

Även många insekter kan gynnas av olika sorters holkar. Bihotell är kanske de mest kända. Borra 2-15 mm breda och gärna 10 cm djupa hål i träbitar eller täpp igen vass eller bamburör så att de bara får en öppning. Placera sedan bona på en solig och vindskyddad plats. Gärna i närheten av blommor som bina uppskattar. Till exempel en kryddträdgård eller äng.

Det är över huvud taget bra att göra skrymslen och vrån som insekter kan gömma sig i. Allt från att låta lavar i träden vara kvar till att bygga små stenrösen eller lägga kottar i högar kan bli gömslen åt insekter.

Bin i ett bihotell.

Ett bygge som gynnar många arter är att göra en mulmholk. Det är bra för många arter, framför allt exempelvis vedlevande skalbaggar, men även de små gulliga klokryparna och många andra arter.

Ge mat åt fåglar

Med en fågelmatning som åtminstone innehåller automater med solrosfrön och jordnötter så ökar du fåglarnas chans att klara vintern. Du får dessutom se dem på nära håll och lär dig känna igen dem. Åtskilliga naturintressen har väckts av att få se djur på nära håll. Här är en guide till fågelmatning

Fåglar kan också behöva dricka och bada även under vintern. Ett fågelbad kan därför vara uppskattat så länge det inte fryser och enbart blir till is.

Skydda stammar

Om du har rådjur, harar och små gnagare i närområdet så kan de få för sig att gnaga på stammar för att få i sig föda under vintern. Framför allt gäller det relativt nyplanterade växter. Det kan därför vara en idé att skydda unga träd med gnagskydd (exempelvis hönsnät).

Fixa trädgårdsverktygen

Rengör, smörj och slipa dina trädgårdsredskap så att de är redo inför vårens arbete. Förvara dem också gärna torrt för att minska risken för att de ska rosta.

Grävjobb

Så länge det inte är tjäle i marken som gör det omöjligt att gräva så kan du göra nya odlingsland, göra insatser för marklevande bin genom att blottlägga sand (om du har sandig mark) eller hälla ut sand i en solig och vindskyddad del av trädgården. Läs mer i vår artikel om hur du gynnar marklevande bin.

Att gräva en större damm kan vara tungt arbete. Gör gärna dammen i flera djup som här. Grundare i kanterna och djupare på minst en plats. Om du gräver upp stenar under arbetets gång – lägg dem gärna som en stenhög i närheten så har du dessutom skapat en övervintringsplats åt groddjur.

Gräv en damm

Om du vill locka många arter till din trädgård är en damm eller liten våtmark ett måste. Så länge det går att gräva i jorden kan du förbereda en damm. Men vänta med att plantera dammväxterna till våren. Läs mer om hur du anlägger en damm i vår artikel.

Rensa ogräs

Om det är milt väder och du känner igen ogräs i dina odlingar kan du lika gärna ta bort det under vintern. Trötta ut de oönskade växterna genom att inte ge det förutsättningar att etablera sig.

Försök dock lära dig känna igen många vilda växtarter. Det som en del kallar ogräs och rensar bort, kanske du och pollinatörer uppskattar? Brännässlor är till exempel en viktig fjärilsväxt, klöver uppskattas av bin och många pollinatörer dras till tistlar. Se dock gärna vår artikel om trädgårdsväxterna som hotar mångfalden för att inte gynna invasiva arter.

Se upp för frost

Även om meteorologisk vinter blir allt mer sällsynt i södra Sverige så finns det fortfarande risk för en köldknäpp och om du har vattentunnor eller vattenslangar med vatten i så kan det vara en idé att tömma dessa så att det inte uppstår skador när vattnet fryser och expanderar.

Går din trädgård i blom tidigt om våren åt de första humlorna och bina? Här är det vintergäck som blommar tidigt.

Var redo inför en tidig vår

I södra Sverige kan du se de första bina under varma dagar redan i februari. Åtminstone om du har något i trädgården som blommar tidigt – till exempel sälg, hassel, vintergäck, snödroppar eller krokusar. Kom ihåg att försöka ha växter som blommar under så lång period som möjligt – från tidig vår till sen höst.

Känn igen växter

Om det är en mild vinter (vilket blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna), kan du också försöka lära dig känna igen en del växter enbart på bladen och stjälkarna. Använd en flora som till exempel “Nordens flora” och/eller ta hjälp av appar som “Artsorakel“, “Seek” eller “Plantnet“. Snart kommer du ha övat upp ditt växtseende och vara ännu lite vassare inför blomsäsongen.

Film-tips från Odlings-tv: Vinterså perenner åt pollinatörer:

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Film-tips från Odlings-tv: Ta vintersticklingar av dina favoritväxter:

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Källor: Hjälp bina (Naturskyddsföreningen Skåne) och Slottsträdgården Ulriksdal

Rikare trädgårds logga.

Mer att läsa