31 primatologer har gått igenom hur det går för alla världens 505 kända primater – från gorillor till lemurer. Resultatet är nedslående. 60 procent hotas av utrotning, 75 procent minskar i antal och det är deras nära släkting människan som är orsaken. Bland annat på grund av vår efterfrågan på palmolja och metaller till mobiltelefoner.
– Jag tror att vi kommer se en hel del utrotningar inom de närmsta 50 åren om det fortsätter så här, säger Anthony B. Rylands, chefsforskare vid Conservation International och medförfattare till den nya studien som gått igenom alla kända primater och hur det går för dem.
LÄS ÄVEN: • Thailand-turister stort hot mot gibbonapor
Forskarna har kommit fram till att det ser värre ut än man trodde för tio år sedan. Bland annat anses 87 procent av världens lemurer hotade och av flera andra primater återstår det bara några tiotal individer i världen. Alla människoapor är hotade, vilket inkluderar gorillor, schimpanser, orangutanger, bonobos och 19 gibbonarter. Den enda människoapan som ökar i antal är Homo sapiens – människan.
Framför allt är det jordbruk, jakt och gruvverksamhet som hotar världens primater. Jakten är dels en lokal efterfrågan på mat, men det exporteras även stora mängder djurdelar till Kina. Jordbruket avverkar stora skogar som är viktiga livsmiljöer för primaterna och enligt rapporten har vi i västvärlden också ett stort ansvar i utrotningen då vår efterfrågan på palmolja leder till massiva skogsavverkningar i Sydostasien där det lever många primater. Dessutom är våra smartphones fulla av metaller som utvinns i gruvor i Afrika där arbetarna ofta jagar primater som mat.
LÄS ÄVEN: • Intervju med Petra Osterberg – eldsjälen som kämpar för djuren i turistindustrin
Det var så sent som i förra veckan som antalet arter primater blev 505 när en ny gibbon upptäcktes. Enligt Anthony B. Rylands kommer ytterligare sju nya arter primater beskrivas i år. Det tragiska med dessa nya upptäckter är att det delvis beror på att det avverkas så mycket skogar att det nu är enklare för människor att nå nya områden där nya arter hittas. En annan anledning är att det görs allt fler DNA-tester på primater som kan avgöra om två individer som ser i stort sett likadana ut, trots allt skiljer sig så mycket åt att det är olika arter.
LÄS ÄVEN: • Blåögd maki kan ha elva år kvar till utrotning
Om primaterna utrotas i samma takt så kommer det inte bara innebära att våra barn inte får uppleva dem, det kommer också bli en katastrof för skogarna som de levde i eftersom de fyller väldigt viktiga funktioner med att exempelvis sprida frön och pollen.
Som i så många andra fall är det generalisterna som det går relativt bra för medan de arter som specialiserat sig på en viss nisch får det allt sämre.
Källor: NY Times och Science Advances