Leddjur som insekter, spindeldjur, mångfotingar och kräftdjur har minskat med ungefär 90-98,3 procent på 40 år i Puerto Ricos regnskog och orsaken är troligtvis den globala uppvärmningen. Detta enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
Huvudförfattaren till studien, Bradford Lister, besökte Puerto Ricos regnskog Luquillo på 1970-talet och gjorde flera undersökningar av förekomsten av leddjur och övrig fauna. 40 år senare återvände han och märkte genast en tydlig förändring.
LÄS ÄVEN: • Så påverkas vi av den sjätte massutrotningen
I studien samlade forskarna in småkryp med samma metod (bland annat genom att svepa med håvar hundratals gånger) och i samma områden som för 40 år sedan. De insamlade leddjurens biomassa vägdes och det visade sig att den har minskat med 10 till 60 gånger jämfört med 1976. Antalet insektsätande fåglar, grodor och ödlor har också minskat som en konsekvens av detta. I sammanfattningen av studien kan man läsa:
– Under de senaste 30 åren har temperaturen i regnskogen stigit med 2°C. Vår studie visar att uppvärmningen av klimatet är drivkraften bakom att skogens näringsväv har kollapsat. Om detta får stöd av ytterligare forskning kan klimatförändringarnas påverkan på tropiska ekosystem vara mycket större än man hittills trott.
LÄS ÄVEN: • Mänsklig konsumtion bakom pågående massutrotning
Källa: PNAS