Lavarna är naturens luftindikatorer. Om du vill se om luften är ren där du bor kan du kolla vilka lavar som växer på träden. Hittar du skägglav är luften troligtvis ren. Hittar du inga lavar alls eller bara skorplavar, är luften troligtvis förorenad.
För att skilja på lavar och mossor kan man förenklat säga att mossor oftast är gröna och mjuka medan lavar är hårda och grå, gula, bruna eller svarta. Laven ser ut att vara en enhetlig växt men består av en alg och en svamp som lever i symbios. Lavar har inga rötter och påverkar inte underlaget de växer på.
Lavar finns i alla världsdelar på jorden. Sverige är ett lavrikt land med mer än två tusen arter. Man påträffar lavar i praktiskt taget alla typer av miljöer från havsnivå upp till flera tusen meter över havet. På sten och kala klippor, på bark och ved på levande och döda träd, på marken, på levande blad, kring svavelkällor i vulkaniska områden, i skalet på havstulpaner vid strandkanten och på plåt, asfalt och betong.
Lavarna har visat sig vara av stort värde vid bedömningar av olika slag och kan berätta mycket om sina växtplatser. Lavar kan användas för att bland annat bestämma ett skogsbestånds ålder, fuktighetsförhållanden, växtgeografiska läge och luftföroreningar.
Föroreningskänsliga De flesta lavar är mycket föroreningskänsliga. Det beror på det sköra samarbetet mellan alg och svamp, där samarbetsmekanismerna lätt störs. Generellt kan man säga att ju större yta en lav har i förhållande till sin volym, ju känsligare är laven för luftföroreningar. Det beror på att den tar upp föroreningar genom sin bålyta. Busklika lavar som till exempel tagellavar och skägglavar är känsligare för luftföroreningar eftersom de har en större bålyta än lavar med mer bladlik form. I den fjällnära skogen där luften är mycket ren växer därför mycket skägglav. De tåligaste lavarterna är skorplavarna, det är de som ofta växer i städer.
Luften bättre i våra städer Svaveldioxid anses vara den skadligaste föroreningen för lavar. Många undersökningar har visat ett samband mellan luftens svaveldioxidinnehåll och lavflorans hälsotillstånd och sammansättning. Man vet också att andra föroreningar som fluorider, zink, kadmium och koppar har en negativ inverkan. Stockholms innerstad har inventerats vid olika tillfällen och luften har blivit mycket bättre. Tack vare miljöarbete har föroreningarna minskat mycket i Sverige de senaste 20-30 åren. Halterna är nu nästan nere på förindustriella nivåer. Från att ha varit en öken utan lavar 1968, vid första inventeringstillfället, har nu praktiskt alla träd lavar på sig. Även i Göteborg har luften förbättrats och staden har nu många olika sorters lavar.
Kväve gynnar vissa lavar Kvävenedfallet har tyvärr inte minskat som kommer från trafiken och jordbruket. Men en del lavar gynnas av kvävet, bland annat ett antal trädväxande skorplavar. Flarnlav, stadskantlav, blågrå mjöllav och trädgrönelav är bland de mest kända och de finns ofta rikligt i förorenade storstadsområden. Minskad konkurrens från lavar som kräver ren luft gör så att de kan breda ut sig. Att lavar är skadade och missfärgade kan vara ett tecken på luftföroreningar. Lavar växer långsamt och det tar tid för dem att återhämta sig från en skada.
Lavar skadar inte träd En del tror att lavar skadar de träd som de växer på, men det gör de inte. Lavar har inga rötter som de kan ta upp näring med från underlaget. De växer på barkens yttersta lager och tränger inte in i barken och skadar den. Lavar behåller inte fukt särskilt bra och orsakar därför inte röta i det träd som de växer på. Att det lever mycket insekter i lavarna på ett träd utgör inte heller någon fara. Laven gör istället nytta eftersom insekterna i dem ger mat till många småfåglar.
Några lavar som indikerar frisk luft
Några lavar som gynnas av luftföroreningar för att de är väldigt tåliga och därför får mindre konkurrens från andra arter:
Några lavar som gynnas av kväve:
Källor: Skytte Christiansen, von Krusenstjerna, Waern: “Vår flora i färg: Kryptogamer”, 1978. Natur och Trädgård 3,sid 74-79 2013, Länsstyrelsen