När ungefär 100 melonhuvudvalar strandade i en grund lagun i Madagaskar 2008 inleddes inte bara en stor räddningsaktion som gjorde att åtminstone en fjärdedel av de tre meter långa däggdjuren överlevde – det inleddes också en undersökning om vad som orsakade strandningen. En stor vetenskaplig undersökning från en panel av experter kom fram till att “den mest troliga anledningen” var en sorts sonar som används för att kartlägga havsbotten som orsakat mass-strandningen.
Oljebolaget Exxon Mobile förkastade slutsatsen, men var med och bestämde expertpanelen som kom fram till slutsatsen. Rapportens starka ord och slutsats oroade också Joseph Geraci som jobbat med strandningar i 40 år. Han är kritisk till att forskarna använder formuleringen “den mest troliga anledningen”, som han anser är alltför stark. Han menar att valar lever så komplexa liv i så svårtillgängliga miljöer att vi inte ens om 100 år vet allt om dem med säkerhet.
Åtta år tidigare, 2000, skedde en annan mass-strandning på Bahamas och i boken “The War on the Whales” har den prisbelönta journalisten Joshua Horwitz kommit fram till att den orsakades av att den amerikanska militären övade med kraftfull sonar i området. De svepte i viken med läten på ungefär 265 decibel, vilket motsvarar ljudet från jetplan. Detta bombardemang av höga läten fick enligt Joshua Horwitz undersökningar vissa valar att fly viken för första gången 30 miljoner år, andra dog av “dykarsjukan” och de flesta flydde upp på stränderna och strandade i panik.
Natural Resources Defense Council (NRDC) stämde marinen och fallet togs hela vägen till Supreme Court, men där vann marinen. NRDC fortsätter dock att stämma marinen för explosioner och sonarprogram, bland annat utanför Kalifornien och Hawaii. Även om organisationen förlorade sitt stora mål i slutändan så måste marinen numera söka tillstånd från myndigheter och kännedomen om programmens påverkan är större. Trots det strandade sju småhuvudvalar i Grekland i våras i samband med militärövningar i området.
Journalisten och författaren Joshua Horwitz fortsätter jobba med ljudutsläpp i havet.
– Även om militär sonar kan vara dödlig så finns det större ljudkällor – det som kallas “kroniska ljudutsläpp”, mest från internationell skeppsfart och olje- och gasborrning, säger han till National Geographic.
Kraftfull sonar (“multi-beam echosounder system” (MBES)) är en vanlig metod som används över hela världen av bland annat myndigheter för att kartlägga havsbotten, militärer för att hitta farkoster och energibolag för att hitta platser där man kan leta efter olja eller gas. Det kan jämföras med ett förstärkt ekolod, som hittar fiskar, men ljudet motsvarar det från ett jetplan och när det fortplantar sig i vattnet skadar det marint liv. Inte bara valar, utan även korallrev.
Det bör påpekas att valar och delfiner har strandat i alla tider, även långt innan det fanns sonar eller andra ljudutsläpp. Frågan är om ljudutsläpp ökar risken för strandningar, och så verkar vara fallet.
Läs mer:
• Fiskar flyr buller.
Källa: The Guardian och National Geographic