Val dog efter att ha svalt 40 kilo plastpåsar
I fredags hittades en ung döende småhuvudval (Ziphius cavirostris) i Filippinerna. Den var 4,69 meter lång och levde fortfarande när den upptäcktes. Inuti magen fanns 40 kilo plast.
Darrell Blatchley, marinbiolog och grundare av D’Bone Collector Museum i Davao City på ön Mindanao i Filipinerna skriver:
– På fredagsmorgonen fick vi veta att en val hade fastnat vid kusten i Barangay Cadunan, Campostela Valley. Vid 11-tiden informerades vi om att den hade dött och vi åkte dit så fort vi kunde.
Darrell Blatchley skriver att när de tog hand om valen lade de märke till att den var både uttorkad och undernärd. Innan den dog kräktes den upp blod. På kvällen påbörjades obduktionen.
LÄS ÄVEN: • Redan 1971 hittades en val med plast i magen
– När vi kom till magen visste jag redan att denna val hade dött på grund av att den hade ätit plast. Men jag var inte beredd på mängden plast: 40 kilo rissäckar, matkassar, bananplantagepåsar och andra sorters plastpåsar. Valar dricker inte vatten från havet utan får vatten från maten de äter. Så i det här fallet dog valen genom uttorkning och svält.
Enligt Darrell så ligger Filippinerna på andra plats vad gäller mängden föroreningar i världen. De senaste tio åren har han tagit hand om 61 valar och delfiner varav 57 har dött på grund av fiskenät, fiske med dynamit, och på grund av plastavfall i magen, 4 av dessa djur var dräktiga. Darrell skriver:
– Det här kan inte fortsätta! Filippinerna måste ändras. Utbildning om miljö behövs för barn och uppåt i åldrarna, annars blir det snart ett slut på allt liv i havet.
LÄS ÄVEN: • Brist på ansvar orsakar plastkris i haven
När valar och andra djur sväljer plasten förstör den matsmältningssystemet. 2017 hittades i Norge en strandad småhuvudval som hade ätit fler än 30 plastpåsar och mycket annat plastskräp. Förra året dog en val i södra Thailand som hade 80 plastpåsar i magen. Marinbiologer räknar med att cirka 300 havslevande djur som valar, havssköldpaddor och delfiner dör varje år i Thailand efter att ha ätit plast. Plast i haven är ett stort globalt problem. Enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) slängs det varje år ungefär 6,4 miljoner ton skräp i världens hav och det mesta av det är plast. Det slår i sin tur hårt mot djurlivet och dödar årligen fler än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur.