Tusentals personer demonstrerade i centrala London i helgen för naturen och biologisk mångfald i People’s Walk For Wildlife. Demonstranterna krävde att den brittiska regeringen agerar snabbt och gör något åt Storbritanniens utarmade ekosystem.
Ett radikalt ”folkets manifest ” överlämnades till statsministern på Downing Street. Manifestet kräver ett stopp för ”kriget mot naturen”. En reaktion mot att mer än hälften av alla brittiska arter har minskat kraftigt och ekosystemen blir allt mer utarmade. I manifestet finns många förslag till regeringen: Exempelvis att mer natur skyddas, att skolor ska samarbeta med bondgårdar så att barn förstår var maten kommer ifrån, förbud mot jakt på ripor och att det ska bli olagligt att bottentråla havet efter musslor.
LÄS ÄVEN: • Storbritanniens havsfåglar i fritt fall – myndigheterna undviker studier
Den kände brittiska naturfotografen och tv-profilen Chris Packham, som har författat manifestet, skriver:
– Det är dags att vakna. Vi är på väg mot en ekologisk apokalyps och har utlöst en massutrotning i våra egna bakgårdar. Men det är inte för sent än. Det finns hopp och vi kan agera!
LÄS ÄVEN: • 30 miljöprofiler i gemensamt upprop för biologisk mångfald
Demonstrationen började som en manifestation i Hyde Park och musikern Billy Bragg var en av de artister som uppträdde.
– Det är svårt att strunta i miljöpolitik samtidigt som klimatet förändras. Nu måste genuin grön politik vara i frontlinjen i den politiska debatten, säger Billy Bragg.
LÄS ÄVEN: • Dramatisk minskning av flyttfåglar i Storbritannien
Demonstrationen i London har arrangerats av flera anledningar. Bland annat på grund av forskningsrapporter som visat att insekter och fåglar minskat med mer än hälften och en rapport från tidigare i år som visar att över 40 miljoner fåglar har försvunnit från det brittiska kulturlandskapet. Många vill också stoppa den traditionella och grymma rävjakten, samt säl- och grävlingsjakt. Ytterligare en anledning till demonstrationen är att gruvbrytningsmetoden fracking pågår och planeras på flera håll i Storbritannien, något som förstör habitat för många arter och förorenar vattnet.
Källa: Guardian