Att skåda trollsländor blir allt populärare. Det är inte konstigt. De är väldigt vackra, det finns lagom många arter i Sverige, de tål att närstuderas efter att de fångats i håv och det finns väldigt bra svensk litteratur för att skilja dem åt.
Magnus Billqvists “Svenska trollsländeguiden” var redan en suverän bok för den som vill kunna bestämma trollsländor i fält. Men boken blev populärare än sin upplaga och efter att den sålt slut överallt har den lite enklare, men väldigt prisvärda “Trollsländor i Sverige” varit det vettigaste alternativet.
Nu finns det dock återigen ett självklart val för dig som vill få så bra artbestämningshjälp som det är möjligt – Magnus Billqvists “Nordens trollsländor”. Det är förvisso samma författare som “Svenska trollsländeguiden”, men det här är inte någon ny upplaga. Det är en ordentligt utökad bok där det mesta uppdaterats, finslipats eller förbättrats rejält.
LÄS ÄVEN: • Nordens trollsländor – efterlängtad bok om växande intresse
På flera sätt påminner Magnus Billqvists böcker om hur Bo Söderström förbättrade “Svenska fjärilar” till “Nordens fjärilar”, som släpptes i våras. Både Söderströms och Billqvists första böcker är bra och hade kunnat återlanseras med nytt omslag och lite småfix utan att skämmas. Istället har de fått rejäla förbättringar och på flera sätt använt liknande, bra idéer.
Det är framför allt fokus på de 72 arterna i “Nordens trollsländor”. Dels i form av detaljerade guider och nycklar till hur liknande trollsländor skiljs åt, men också med lyxigt mycket information om varje art. De får hela fyra sidor var med noga utvalt bildmaterial som visar detaljer, livsmiljöer, båda könens utseende, olika vinklar och dessutom på trollsländornas larvformer.
Att inleda varje art med kortfattade nyckelkaraktärer är en detalj som på egen hand lyfter “Nordens trollsländor” en bra bit över “Svenska trollsländeguiden”.
LÄS ÄVEN: • Ny trollslända för Sverige har upptäckts
Förutom artgenomgångar och allmän kunskap om trollsländor får vi utförlig information om var och när vi bör skåda dem. Både när det gäller miljöer och hur vi ska tänka när vi väl är på rätt plats. Att leta upp soliga platser i lä är ett bra övergripande tips.
För den som vill skapa en större biologisk mångfald i trädgården ges också råd om hur du gör en trollsländevänlig damm, samt hur du lockar trollsländor även utan damm (sol, lä och gott om insekter är ledtrådar).
LÄS ÄVEN: • Trollsländor – allt populärare hobby med chans att göra viktiga insatser
En trollsländebok är inte mycket att ha utan foton och “Nordens trollsländor” är grundlig även här. Det är en imponerande mängd detaljerade bilder av framför allt David Andersson och Christer Bergendorff, på precis det som texten beskriver. Jag vågar knappt tänka på hur mycket tid som lagts ned på att få till bilderna och att välja ut vilka som ska vara med.
Jag har aldrig läst en bok om arter som är så här noga med att skapa rätt förutsättningar för korrekt artbestämning. Det tipsas om liknande arter, var i landet den setts, när den flyger och en bild till varje art visar hur den typiska livsmiljön ser ut. Det här är över huvud taget inte en bok som valt de snåla genvägarna.
Ska jag vara lite gnällig så har storleken blivit ett visst problem. “Svenska trollsländeguiden” var väldigt behändig att ha med i fält med sin vikt på ungefär ett halvt kilo. “Nordens trollsländor” väger det dubbla och några centimeter har lagts till på bredd och höjd.
Det är tur att “Nordens trollsländor” är så bra att de extra hektona är väl värda att släpa på.
Transparens: Natursidan fick ett exemplar av boken av bokförlaget.