Vi mår bra av att bo nära vatten och naturen gör oss också mer skärpta och mindre stressade. Människor som bor i stadsmiljöer med mycket växtlighet är dessutom friskare än de som bor i områden med mindre grönska. Det berättar tre forskare vid Karolinska institutet.
Maria Albin är professor i arbets- och miljömedicin vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet. Hon menar att det finns forskning som visar att “vi upplever att vi mår bättre och blir lyckligare av att bo nära vatten”.
LÄS ÄVEN: • Ny forskning: Naturen hjälper mot utbrändhet
– Men man vet inte så mycket om exakt hur det påverkar hälsan. Ett pågående EU-projekt, kallat Blue Health, ska ta reda på mer. Bland annat planerar vi att skapa virtuella blå miljöer för att undersöka hur de påverkar återhämtning efter stress. Vi vill se om det går att få en stressreducerande effekt bara av att se och höra ljudet av vatten, så som vi redan vet att det fungerar med grönområden. Då skulle man kunna erbjuda detta till äldre som har svårt att ta sig ut eller till personer som upplever akut stress till exempel i samband med tandläkarbesök, berättar hon i Medicinsk Vetenskap.
LÄS ÄVEN: • 6 av 10 barn vill vara ute mer i naturen
Överbelastat arbetsliv – läkande natur
En annan forskare vid Karolinska Institutet, Cecilia Stenfors, menar att det i vårt moderna arbetsliv är vanligt att uppleva sig mentalt överbelastad med både koncentrations- och minnesbesvär, men att vistas i naturliga miljöer minskar negativa känslor och stress, samtidigt som positiva känslor, mental återhämtning och prestation ökar. Studier har till och med visat att efter en naturupplevelse presterar man bättre på tester av uppmärksamhet och minne.
– Naturmiljöer utgör en viktig resurs för att möta våra folkhälsoutmaningar. Jag hoppas därför att beslutsfattare och stadsplanerare skapar mer grönområden i städerna och bevarar befintliga grönområden och skogar med biologisk mångfald, säger Cecilia Stenfors.
LÄS ÄVEN: • Folkhälsomyndigheten: Planera städer så folk har max 300 meter till natur
Det anser även Mare Löhmus Sundström, som forskar om vilken roll grönområden spelar för hälsan:
– Människor som bor i stadsmiljöer med mycket växtlighet är friskare än de som bor i områden med mindre grönska. De är mindre stressade, lever längre och har lägre risk för hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, typ 2-diabetes och mental ohälsa.
Grönområden i närheten ger även barn bättre koncentrationsförmåga, uppmärksamhet och självdisciplin och har även en viktig roll i att kyla ner städer under värmeböljor och att minska risken för översvämningar.
Källa: Karolinska Institutet