“Sverige och andra skogsrika länder tar inte klimathot från avverkning på allvar”
Trots klimatkrisen planerar de flesta EU-länder, inklusive Sverige, att kraftigt öka avverkningen av sina skogar. Det kommer minska ländernas förmåga att lagra koldioxid med upp till 400 miljoner ton mellan 2021 och 2025. Det motsvarar lika mycket utsläpp som Frankrike och Finland tillsammans släpper ut under ett år, enligt en expertgrupp som granskat medlemsländernas skogsbruk.
Det är flera miljöorganisationer som gått samman för att granska EU-ländernas skogsbruk och vilken stor inverkan det har på koldioxidutsläppen. De menar att skogsrika länder i Europa, som Finland, Sverige, Slovenien, Lettland och Polen inte rapporterar klimateffekterna av ökad skogsavverkning.
LÄS ÄVEN: • Skogsforskare: Först 30 år efter kalhygge har koldioxidutsläppen neutraliserats
– Resultaten är pinsamt för länder som Sverige och Finland, som presenterar sig som klimatledare, skriver den internationella miljöorganisationen Fern i ett pressmeddelande.
I mitten av september 2017 röstade EU-parlamentet för att det skulle bli tillåtet att avverka mer skog i framtiden utan att det behöver kompenseras med utsläppsrätter. Förslaget, som lades fram av Finland och Sverige, fick inte en enda nej-röst från de svenska EU-parlamentarikerna. 190 forskare kritiserade beslutet och menade att planerna riskerar ha en negativ påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden.
LÄS ÄVEN: • Orörd natur är effektivare än bioenergi i kampen mot klimatkrisen
– De här planerna är väldigt tekniska och ofta svåra att förstå, men att granska dem är avgörande för att tackla klimatförändringarna. Om vi inte har friska skogar som tar upp koldioxid från atmosfären kommer det vara omöjligt att nå målet att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. Den planerade ökade skogsavverkningen kommer motsvara en tidigare ojämförbar minskning av koldioxidlagringen och det är en katastrof för klimatet, säger Hannah Mowat, Ferns kampanjchef.
LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot flygbränsleutredning – ”biobränsle en falsk klimatlösning”
Expertgruppen är bland annat kritisk till att EU ger bidrag till att bränna skogar för att skapa biobränsle i massiv skala. De påpekar bland annat att Sverige anser sig kunna öka avverkningen med tio procent utan att behöva räkna med den klimatpåverkan det ger upphov till.
Källa: Fern