Sverige lägger 30 miljarder kronor per år på klimatskadliga subventioner
Enligt en ny kartläggning från Naturskyddsföreningen subventionerar Sverige “klimatskadliga aktiviteter” för minst 30 miljarder kronor per år. Det är tre gånger mer än vad som går till miljö- och klimatsatsningarna.
Den nuvarande regeringen har höjt satsningen på klimat och allmän miljö- och naturvård ordentligt. 2018 är budgeten fördubblad jämfört med 2014. Men den totala satsningen på miljö- och klimat är fortfarande bara en tredjedel av summan som samtidigt läggs på subventionering av allt från fossila bränslen till skatte- och momsbefrielse för inrikes- och utrikesflyg.
LÄS ÄVEN: • Naturskyddsföreningen kritiserar klimatmötet och svenska partiers miljöpolitik
Vi betalar till exempel årligen minst 6,4 miljarder kronor för att skattebefria utrikesflyget och 12,4 miljarder för att göra fossila bränslen billigare. Sammanlagt lägger Sverige hela 30 miljarder kronor på klimatskadliga aktiviteter varje år, enligt Naturskyddsföreningens granskning. Föreningens ordförande Johanna Sandahl kallar systemet för “ineffektiv klimatpolitik och oansvarig ekonomisk politik”.
LÄS ÄVEN: • Intervju med Karolina Skog om varför Miljöpartiet kritiseras för sin miljöpolitik
– Det här handlar om ett gravt systemfel där politiska satsningar för att minska svensk klimatpåverkan motverkas flera gånger om. Dessutom strider det mot den nya klimatlagen, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande..
Nu sätter föreningen press på partierna inför valrörelsen att fasa ut de här subventionerna.
– Inför valet kräver vi att alla partier medger problemet och stakar ut en plan för att fasa ut merparten av de klimatskadliga subventionerna under den kommande mandatperioden, säger Johanna Sandahl.
Enligt föreningens uträkning kan 20 av de 30 miljarderna som går till klimatskadliga subventioner tas bort eller fasas ut relativt enkelt medan återstående kan ta tid eftersom de är bundna i internationella avtal.
Källa: Naturskyddsföreningen och pressmeddelande