Företag som orsakar grov miljöförstöring och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter är inget hinder för svenska bankers investeringar. Tvärtom investeras det allt mer i sådana företag enligt Fair Finance Guides och Amnestys rapport.
Granskningen har undersökt investeringarna i fem olika företag som enligt Fair Finance Guide är “välkända för att bidra till allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och orsaka grov miljöförstöring”. De fann att Sveriges sju största banker investerar totalt 5,4 miljarder kronor i de kontroversiella företagen. En ökning med 2 miljarder sedan 2015, trots att företagen inte kunnat visa upp några förbättringar.
LÄS ÄVEN: • Sju av Sveriges största banker investerar i skövling av regnskog på Borneo
Företagen hittades i inte mindre än 62 fonder och hos Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar och Swedbank listades företagen till och med i så kallade “etiska fonder” eller “hållbarhetsfonder”, dock inte i Svanenmärkta fonder.
Både Swedbank och Nordea har investerat över 2 miljarder var, vilket är långt mer än övriga undersökta banker tillsammans. Swedbank får åtminstone, tillsammans med SEB och Skandia visst beröm för att de försökt påverka företagen att ta ansvar.
LÄS ÄVEN: • Krav på ökad insyn i svenska bankers investeringar
Några av företagen som anges som kontroversiella i rapporten är oljebolaget Shell, “som bidragit till en av världens största miljökatastrofer i Nigeria utan att städa upp efter sig”, guldproducenten Goldcorp som “tagit mark från lokalbefolkningen och orsakat miljöförstöring vid en gruva i Guatemala” och skogsindustrikoncernen Stora Enso, “som 2014 avslöjades ha kopplingar till barnarbete i Pakistan, där barn användes för att samla kartong”, skriver Fair Finance Guide i sin rapport.
Källor: Fair Finance Guide och “Still Irresponsible Investments“