Vi har tidigare skrivit om Naturskyddsföreningens nya pilotprojekt Naturfalken – ett simborgarmärke för arter. Nu har det testats under Ejderns dag i Ystad. Det blev succé direkt.
I helgen anordnade Naturskyddsföreningen i Ystad Ejderns dag. Kunniga fågelskådare visade och berättade om ejdersträcket och hela 1100 personer deltog under de två dagarna. Sammanlagt sågs ungefär 30 000 ejdrar passera Kåseberga i Skåne och det sågs även bland annat hela 13 brandkronade kungsfåglar. Men det var inte det enda som blev lyckat med helgen. Samtidigt testades Naturskyddsföreningens nya projekt Naturfalken och även det föll väl ut.
Projektledaren Eva Lindberg, berättar:
– Vi hade ett upplägg där de som kom fram till vårt bord kunde peka på 10 eller 20 bilder med olika arter på. En så kallad Artvän, artkunniga lokalt aktiva från olika lokalföreningar av Naturskyddsföreningen runt om i Skåne, skrev upp och godkände vad de sade om det var rätt. När någon inte kunde lockade och lekte vi fram artnamnet så att alla klarade det.
Det kunde till exempel låta så här: “den fjärilen är ledsen och den har svept in sig i en likadan som stålmannen har”. Då kunde deltagarna lista ut att det var en sorgmantel. “Förnamnet till denna hittar du i verkstan”, var en annan ledtråd till en kanske lite knepigare art. Svaret den här gången var sågtång.
LÄS ÄVEN: • Naturskyddsföreningen belönar artkunskap med nya utmärkelsen Naturfalken
– På detta sätt klarade alla som ville ta Naturfalken av det och det blev mycket skratt. Dessutom fick Artvännerna tillfälle att berätta om skrattmåsens chokladbruna huvud och att det inte är brunsvart på vintern eller om talgoxhannens svarta slips som lockar honorna. På så vis blev det en stund där deltagarna lärde sig något nytt om relativt vanliga arter för platsen, berättar Eva Lindberg.
Hur gick det under helgen?
– Mycket bra! Det var hela tiden fullt vid bordet och alla åldrar lockades att ta någon av falkarna. De kunde välja mellan att peka ut tio arter och ta Stenfalken, Tornfalken med 20 arter och två modiga tog Pilgrimsfalken med 50 arter. En av dem var bara 13 år gammal.
Vad mötte ni för reaktioner?
– Mycket positiva! Folk tyckte det var ett bra initiativ och att det var roligt och lärorikt. Många sa att de gärna ville göra det igen.
Sammanlagt delades det ut 157 falkar under helgen. Ibland tog en person Naturfalken helt själv och ibland var det par, familjer eller hela grupper som hjälptes åt.
Är det något särskilt du kommer ta med dig från helgen?
– Jag kommer ta med mig all stolthet som jag sett. Stolthet över att ha visat att en kan 20 arter! Glädjen, skratten vid bordet och dialogen som blir kring naturens arter, dess byggstenar och förutsättningar. Jag slås av att många kan arter, bara de får lite hjälp på traven. Jag hör så ofta folk säga “nej jag kan inga arter” i en ursäktande och skyldig ton. I Kåseberga var det som bortblåst. Stolthet och glädje över att kunna arter lyste ur ögonen. Jag tror och hoppas att detta väckte lust att lära mer. Jag kommer också ta med mig glädjen över att det i Naturskyddsföreningen finns så många som kan arter och kan vara Artvänner och hur fint det var att se att deras kunskap var så eftertraktad.
Vad händer för Naturfalken härnäst?
– Naturskyddsföreningen testar detta under 2018 för att utvärdera och se hur vi går vidare. Nästa test är tänkt till Biologiska mångfaldens dag den 22 maj någonstans i Stockholmstrakten. Det är inte bestämt var än.