Det tycks bli allt vanligare att tjuvar bryter sig in i djurparker för att stjäla sällsynta djur. Dessa säljs sedan som husdjur till privatpersoner av professionella ligor, rapporterar National Geographic.
I juli 2015 bröt sig tjuvar in i Zoo Krefeld och stal ett par lejontamariner och deras ungar. När djurparkschefen ringde runt till andra djurparker i Europa för att varna dem fick han höra att det inte var någon unik händelse. De senaste fem åren har 17 lejontamariner stulits från europeiska djurparker och det är oftast avelsparen som stjäls. I alla dessa fall hade tjuvarna varit effektiva och välplanerade. Djurparkerna misstänkte att det rörde sig om en organiserad liga som var inriktad på att stjäla sällsynta djur för att sedan föda upp nya djur själva och sälja till rika köpare runt om i världen.
LÄS ÄVEN: • Turister förstår inte vilka aktiviteter som skadar djur
De vanliga lejontamarinerna är utrotningshotade (“hotad” enligt IUCN:s rödlista) och det är förbjudet att ha dem som husdjur, men trots det är vissa beredda att betala över 200 000 kronor för ett avelspar på den svarta marknaden.
LÄS ÄVEN: • Bilder från årliga delfinfångsten i Japan för att förse djurparker med underhållning
Lejontamarinerna är något av en symbolart för djurparkernas bidrag till att rädda vissa arter. Alla lejontamarinerna i djurparkernas avelsprogram ägs egentligen av Brasilien och med noga kontroller ser man till att generna blir så varierade som möjligt och ser även till att åter placera ut en del av dem i regnskogarna i Brasilien.
LÄS ÄVEN: • Efter noshörningsskjutningen i Paris – belgisk djurpark förkortar horn
När individer stjäls försämras möjligheten att variera generna mellan olika djurparker och därmed hotas även artens överlevnad.
Förutom lejontamariner stjäls många andra mindre apor, reptiler och exotiska fåglar. Sedan 2011 har ungefär 400 djur stulits från europeiska djurparker och enbart under 2015 drabbades 25 zoo och akvarium av stölder.
Handeln med exotiska husdjur är ett stort hot mot bland annat vissa arter av sköldpaddor, grå jakos och geparder.
Källa: National Geographic