Enligt en ny rapport från Sveriges Lantbruksuniversitat är bestånden av torsk, kolja och vitling längs Bohuskusten bland de lägsta som någonsin uppmätts. Det rapporterar Ekot.
Bestånden har undersökts sedan 2001 för att se hur de utvecklas och den senaste rapporten visar att läget är allvarligt för flera fiskarter. De stora populationerna finns inte längre kvar och för torsk och kolja i havet utanför alla öar i området, var fångsterna de lägsta sedan undersökningarna inleddes.
LÄS ÄVEN: • WWFs Fiskguide: Inte en enda fiskart kan ätas säkert
Niklas Åberg, projektledare för 8-fjordar, som jobbar för att förbättra vattenmiljön i flera Bohuskommuner, säger till Ekot:
– Det är en fullständig katastrof. Det finns nästan ingen stor torsk kvar här inne i fjordområdet och kustnära. Det är själv med sorg i hjärtat som jag känner att jag aldrig får säga till mina barn som mina föräldrar sa till mig, om du går ut och fiskar nu kom inte tillbaka med för mycket torsk.
LÄS ÄVEN: • Fisk dumpas illegalt – det fiskas mer än kvoterna tillåter
En av anledningarna är att fisketrycket är för högt, men även övergödning och klimatkrisen påverkar. För att förbättra situationen fredas torsken från fiske i vissa delar, det skapas konstgjorda rev och bättre förutsättningar för musselbankar och ålgräs, men enligt den senaste rapporten räcker inte insatserna.
Källa: Ekot
AGERA:
• Kontakta landsbygdsminister Jennie Nilsson
• Kontakta ledamöter i aktuellt utskott
Observera att detta enbart är förslag på hur du kan agera. Det finns fler sätt, exempelvis att vara medlem i naturorganisationer (länkar här).