Under alla de över 20 år som det inventerats dalripor i fjällen har det aldrig setts så många i de södra delarna, som i år. Av allt att döma har arten gynnats av det varma vädret.
– Vi hade ett bottenår för några år sedan, men nu har det skett en otrolig uppgång, säger Tommy Dadell på länsstyrelsen Jämtland.
Dalripornas bestånd brukar förändras ganska kraftigt från år till år, men en liknande uppgång som skett från 2017 till 2018 i södra fjällen har aldrig tidigare registrerats. Medeltätheten i Jämtland är i år 29,3 dalripor per kvadratkilometer, vilket är det högsta sedan inventeringen började 1996.
LÄS ÄVEN: • Kritik mot att ripjakten inletts i Norge, trots rödlistning och halverat bestånd
Även i mellersta och norra fjällen har det skett en uppgång, men inte lika kraftigt. I Västerbotten är tätheten 12,3 dalripor per kvadratkilometer och i Norrbotten 10,5.
Tommy Dadell är övertygad om att det beror på den varma sommaren.
– Hönsfåglar har svårare för regniga och kalla somrar, men när det är varmt går det åt mindre energi att hålla värmen. Det fanns också gott om insekter i sommar och ripkycklingarna växte snabbt. Så pass snabbt att inventerarna hade svårt att skilja vuxna fåglar från årsungar.
LÄS ÄVEN: • Alla ripor utrotade på ö i Norge
Andra faktorer som troligen påverkat är tillgång på smågnagare – så att rovdjuren väljer att ta exempelvis fjällämlar istället för ripor.
Utförs av jägare och hundklubbar
Inventeringen administreras av Länsstyrelserna i de fyra nordliga länen och utförs av jägare och hundklubbar. Varje inventeringsgrupp går mellan 80 och 150 kilometer i varje inventeringsområde, enligt Naturvårdsverket.
– De svenska ripinventeringarna, där utbildade jägare och hundförare genomför arbetet i fält, i kombination med att över 90 procent av jägarna rapporterar in avskjutningsstatistik, är ett internationellt gott exempel på hur man förvaltar en art som många vill jaga, säger Maria Hörnell-Willebrand på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Det stora antalet dalripor kommer inte leda till utökad jakt.
Källor: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen jämtland