För en naturfotograf, limnolog, filmare som gillat sötvatten sedan barnsben måste boken “Sötvatten – en värld av liv” varit ett drömprojekt. Det märks också tydligt i det här ambitiösa verket att författaren Johan Hammar har satt ribban högt.
I boken får läsaren följa med på en omfattande resa längs vattnets kretslopp. Från bottensediment till atmosfären, från glaciärerna i norra Sverige till vattendragen i Skåne. På vägen möter vi fiskar, fåglar, växter och andra arter som behöver dessa sötvatten för sin överlevnad.
Johan Hammar, som både tagit bilderna och skrivit texten, har inte hållit igen. Det här är ett pampigt praktverk om flera av hans livs stora intressen. Det märks inte bara i boken. Alla som sett hans föreläsning om sötvatten (på turné åtminstone till och med i slutet av mars 2018) vet att han även lagt ner en hel del tid på att presentera sitt verk med starkt engagemang och snygga bilder.
Flera av dessa foton står verkligen ut också. Här finns den där kvaliteten på bilder som gör att det uppstår en viss spänning inför varje nytt uppslag i boken. Vad får jag se härnäst? Förutom snygga undervattensbilder rymmer boken även läckra fågelbilder och stämningshöjande landskapsbilder – inte minst de som tagits från ovan och verkligen ger känslan av att vi får följa med vattnets vandring genom landet.
Vi besöker specifika, anmärkningsvärda sjöar och vattendrag, lär känna arterna som lever i dem och får också ett imponerande helhetsbegrepp över vårt lyxigt vattenfyllda land.
Bokens innehåll sträcker sig faktiskt även utanför sidorna. Med hjälp av QR-koder (som du enkelt läser av med en app i din smartphone) kan du få se vackra filmer eller bildspel i mobilen om det du läser i boken. En välkommen bonus som ger “Sötvatten” ett mervärde.
I boken skriver Johan Hammar att hans fascination av vatten började på en brygga vid Mälaren när han var i sjuårsåldern. Jag är övertygad om att den sjuåringen skulle älska “Sötvatten”.
Betyg: 4 av 5
Läs mer om Sötvatten-projektet på Sotvatten.se
Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken. Jag (recensenten) har utfört textuppdrag åt Johan Hammar.