Populärt föredrag om att skapa en rik trädgård
Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman berättade om sin imponerande trädgård i ett föredrag som blev en succé! Ungefär 1500 tittare fick tips om hur en stor, kal gräsmatta kan göras om till en trädgård full av liv.
2020 utsågs Emma Wahlbergs och Lovisa Skagermans trädgård till Årets rikare trädgård. I början av 2021 höll de ett populärt föredrag om hur de sköter sin trädgård. Tittarna fick lära sig om kompost, hügelbäddar, bevattning och om insatser som gynnar djurlivet.
Hela föredraget kan ses här under och längre ner i artikeln har Emma och Lovisa svarat på tittarfrågor. Några i filmen och ännu fler i skriftliga svar.
Emma och Lovisas svar på ytterligare tittarfrågor:
Om ni bara fick sätta 5 grönsaker, vilka skulle det då vara?
– Potatis, grönkål, kålrot, machesallat och linser.
Hur komposterar ni matavfall?
– I en sluten varmkompost. Att den är sluten är ett krav från kommunen för att hålla undan skaddedjur. Vi lägger även i hushållpapper och kaffefilter för undvika att den blir för blöt. Ibland slänger vi ett spadtag jord från trädgårdskomposten för att tillföra nyttiga organismer. Den töms ungefär vart 3:e år, då är det bara jord förutom det översta, färska lagret.
Har ni tips på vilken häck man ska välja runt trädgården?
– Något som både blommar och ger skydd åt djur vore bra. Ölandstok tycker vi är lättskött och trevlig.
Lägger ni snabbväxande ogräs som Kirskål i komposten? Om komposten inte är klar och det finns “ogräs” i den får man inte in mer ogräs i rabatter och i odlingar?
– Rötter från rotogräs (t.ex kirskål, maskrosor och kvickrot) låter vi ligga och torka i solen först, medan det ovan jord läggs direkt på komposten. Det har aldrig orsakat några problem för oss. Det som framförallt kan bli problematiskt är om det blir mycket frön från ogräs, så vi är försiktiga så att det inte hamnar blommor av ogräs i komposten.
Vad odlar ni i ert växthus?
– Framförallt tomater, paprika och gurka. Och så har vi lite mer exotiska saker där under den kalla säsongen, till exempel citrusväxter och känsliga perenner som inte klarar att övervintra ute.
Har ni provat att odla i sand? Jag funderar på det i en odlingsbädd som ligger på en fäbodvall.
– Nej, vi har framförallt fokuserat på bäddar som klarar långt tid av torka. Sand blir snabbt mycket torr hos oss.
Hur samlar ni vattnet från t.ex duschen?
– I en plåtspann. Allt vatten hamnar ju inte där, men mycket. Duschen är en trappa upp, så vi måste bära ner vattnet för en trappa. Drömmen vore att ha ett separat avloppssystem för t.ex dusch så att vi kan återanvända detta nästan rena vatten själva.
Sjunker hügelbäddarna ihop mycket med tiden?
– Det tar flera år innnan det grövsta materialet i botten har brutits ner, och så långt har vi inte kommit än. Men några centimeter har de sjunkit på 2-3 år.