Podcasten som vill locka folk att njuta av friluftsliv i lugnt tempo
Nils Grundberg träffade ofta på människor som ville ge sig ut i naturen men som av olika anledningar inte kom iväg. Så han startade podcasten Vilse för att inspirera fler att bara komma ut.
– Jag tror många gör det för svårt för sig men också att vi börjar glömma bort sånt som var självklart bara för 40-50 år sen. I vissa fall saknas det grundläggande kunskap, berättar Nils Grundberg.
Det var en av huvudanledningarna till att han startade podcasten Vilse – “Om friluftsliv och enkla, nödvändiga kunskaper och nöjen som vi moderna människor håller på att glömma”, som han beskriver sin podcast på hemsidan Vilse.co.
Upplägget är enkelt:
– Jag tar in och pratar med de som kan mycket om naturen eller som spenderar mycket tid i skog och mark. Och det är befriande att människor som sett och kan så mycket som överlevnadsexperten Lars Fält säga med emfas att det viktigaste är att ge sig ut, inte exakt vad man gör!
LÄS ÄVEN: • Naturvänner – det är hög tid att lyssna på poddradio
Du har valt ett väldigt brett fokus om allt från klättrare och överlevnadsexperter till kläddesigner och fjällrävsforskare – varför?
– Dels så vill jag lyfta personligheter inom det vi kallar friluftsliv som är intressanta, dels så tror jag det är bra att få en bredd eftersom den som lyssnar helt enkelt kan välja vad den vill lyssna på, det är ju det som är det fina med podcasts – det är radio när man vill helt enkelt. Sen tror jag att vi som är intresserade av sånt som är naturnära kan vara intresserade av allt från varför hajar funnits i flera hundra miljoner år till vilken den perfekta friluftskniven är. Det verkar som det funkar, många lyssnare återkommer vecka efter vecka.
Nu har du gjort över 20 program. Kan du berätta om några spännande saker du fått lära dig på vägen?
– I avsnitt 17 fick vi lära oss att det finns en upp till sju meter lång haj som äter sälar i svenska vatten men i övrigt tycker jag det är det ospännande som är mest engagerande. Exempelvis att många beprövade lösningar fungerar och att så kallade naturmaterial ofta är det bästa alternativet. Annars är det också det oväntade. Som när vi fick lära oss vad egentligen vildmark betyder eller när en fjällräddare med över 20 års erfarenhet berättar hur man egentligen gräver ner sig på fjället om ovädret slår till.
• Läs mer och lyssna på Vilse.co
En podcast kan förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra program, men några kända alternativ är Apple Podcaster, Acast eller Pocket Casts. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.