I slutet av maj avslöjades att två kommuner i Danmark mellan 2014 och 2018 släppt ut 45 miljarder liter orenat avloppsvatten i Öresund. Bara några veckor senare finns det dansk majoritet för att göra havsområdet till ett biosfärområde eller en marin nationalpark.
Det var danska TV2 Lorry som avslöjade avloppsvattenskandalen om att kommunerna Köpenhamn och Gentofte tillåtits släppa ut 290 miljoner liter orenat avloppsvatten rakt ut i Öresund under fem dagar. Därefter avslöjades att det bara var en bråkdel av de egentliga mängderna. Mellan 2014 och 2018 hade Köpenhamn och Gentofte släppt ut 45 miljarder orenat avloppsvatten.
Det är inte de enda utsläppen som pågår i havsområdet. 2017 skrev vi om den omfattande miljöförstöring som pågår och pågått i Öresund under lång tid.
Nu har TV2 Lorry tagit reda på att en majoritet av de danska partierna vill skapa en marin nationalpark i Öresund för att stoppa utsläppen.
Förutom utsläppen skulle en nationalpark eller ett biosfärområde sätta stopp för den sandsugning som pågår i Öresund. Den skapar stora hål i havsbotten som förstör ekosystemen och gör att fiskar får svårt att klara sig. I Sverige förbjöds metoden redan 1982, men i Danmark har det getts tillstånd att ta upp i snitt 50 000 kubikmeter sand varje år. 2018 kom beskedet att sandsugning ska stoppas.
Jens Peder Jeppesen, marinbiolog och akvariechef på Øresundsakvariet i Helsingör säger till TV2 Lorry att en marin nationalpark kommer gynna djurlivet i Öresund:
– Det är en fantastisk idé. Jag kan bara hylla förslaget för det är det här vi kämpat för i tio år.
Källa: TV2 Lorry