Ökat intresse för effektiva rovdjursstängsel
Sedan den 1 mars får djurägare heltäckande ekonomiskt bidrag för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Svenska Rovdjursföreningen, som ideellt hjälper fårägare att sätta upp stängsel, vittnar om ett ökat intresse.
– Nu står betessäsongen för dörren och det är bråda dagar för fårägare att se över sina stängsel. Svenska Rovdjursföreningen har märkt av ett ökat intresse från fårägare för rovdjursavvisande stängsel. Det är ett sätt att underlätta samexistens mellan vargar och människor som föreningen arbetar ideellt med att montera tillsammans med djurägare, säger Anna-Karin Lieber, vice ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.
I kommentarsfält i sociala medier höjs ofta röster om att rovdjursstängsel skulle vara ineffektivt, men studier och fårägare visar en annan bild.
Stängsel fungerar – om de är korrekta
I Sverige har SLU Viltskadecenter undersökt hur effektivt rovdjursavvisande stängsel är. De kontrollerade 287 olika besättningar inom vargrevir – 112 med rovdjursavvisande stängsel och 175 med vanligt fårnät. Bara 4,5 procent av besättningarna med rovdjursstängsel var utsatta för angrepp medan hela 22 procent av besättningarna med vanligt fårnät blev angripna.
– Vargangreppen mot gårdar som har fått bidrag till rovdjursavvisande stängsel ligger på fyra till fem procent av de angrepp som har skett de senaste tio åren. Problemet är att i de allra flesta av dessa fall var stängslen undermåligt uppsatta och skötta, berättade Jens Frank, forskare på SLU viltskadecenter, till ATL.
En tidigare genomgång av studier på vilka metoder som fungerar mot rovdjursangrepp på tamboskap visade att i 26 av 30 studier fanns stöd för att stängsling är effektivt. Men även här anges problem med fel uppsatta stängsel.
– I de flesta fall där angrepp skett bakom rovdjursavvisande stängsel har det funnits en eller flera brister som gjort att stängslet inte längre fungerat som det ska. Det finns dock enstaka fall där varg har tagit sig in bakom väl fungerande rovdjursavvisande stängsel, men detta är mycket ovanligt, skrev Viltskadecenter i en kommentar till ett fall där vargar tagit sig in fårhagar.
Det är inte bara experter som anser att stängsling på rätt sätt fungerar. Även fårägare är nöjda. I en undersökning från Länsstyrelsen i Värmland svarade en klar majoritet av de fårägare som har rovdjursavvisande stängsel att de skulle rekommendera andra att söka bidrag till stängsel. De bedömer dessutom att det varit värt insatsen att skaffa och ha denna typ av stängsel.
För att rovdjursavvisande stängsel ska sättas upp på rätt sätt och för att öka acceptansen för våra rovdjur erbjuder sig Svenska Rovdjursföreningen att hjälpa till med arbetet. De stängslar enligt rekommendationer från Viltskadecenter och deras broschyr “Stängsling mot stora rovdjur“, men det är länsstyrelsen som besiktar och godkänner stängslet innan ersättningen betalas ut.
Bättre att förebygga
Svenska Rovdjursföreningen påpekar att det är bäst att sätta upp rovdjursavvisande stängsel innan ett angrepp skett och att det också är en solidarisk handling med andra fårägare.
– Då hinner rovdjuren inte lära sig att ta sig in i fårhagar vilket också är bra för andra fårägare i samma område, förklarar Anna-Karin Lieber, vice ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.
De stängsel som föreningen sätter upp är oftast femtrådiga där den understa tråden ska sitta ganska nära marken och den översta ska vara minst 110 centimeter över marken. I Viltskadecenters broschyr framgår att det är mycket vanligare att vargar kryper under än hoppar över, så man får vara noga med att fylla igen håligheter under stängslet. Det är också viktigt att man stängslar runt hela hagen och inte lämnar öppet mot vatten.
Svenska Rovdjursföreningen arbetar helt ideellt med att hjälpa gårdar med att sätta upp stängsel. De tar gärna emot ytterligare hjälp. Anmäl ditt intresse till Svenska Rovdjursföreningen på info@rovdjur.se och ange var du bor så kontaktar föreningen dig med mer information.