Öde ö i skyddat område drabbas hårt av vårt skräp
Den 37 kvadratkilometer lilla ön Henderson Island ligger i mitten av Stilla havet. Här bor inga människor och havet runt omkring ingår i den tredje största marina skyddsområdet i världen. Trots det är ön starkt påverkad av oss människor.
Anledningen är de enorma mängder plast som sköljer upp på Henderson Island. 2017 uppmärksammades att det troligen låg 18 ton plast längs stränderna på den öde ön som är hem till flera endemiska fåglar, ett rikt korallrev och är en viktig barnkammare för havssköldpaddor.
Det sades finnas mer plastskräp per kvadratmeter på Henderson Island än någon annanstans i världen. Sammanlagt fanns troligen 38 miljoner plastdelar på ön och varje dag flöt 3 500 nya plastföremål upp på ön.
I juni 2019 åkte ett forskarteam, bevarandebiologer och två journalister från New Zealands Stuff.co.nz till den svårtillgängliga ön, 20 mil från närmaste människobonad. Teamet spenderade två veckor med att samla in sex ton skräp för att få en inblick i nedskräpningen på ön och journalisterna skrev en lång intressant artikel med många bilder och filmer.
LÄS ÄVEN: • Den enorma plastön i Stilla Havet består till stor del av fiskeutrustning
Teamet kom fram till att 60 procent av skräpets vikt kommer från industriellt fiske. Bojar, rep, nät och så kallade Fish aggregating device (FAD), som används för att locka till sig exempelvis tonfisk. Metoden har fått kritik för att vara ohållbar, bland annat av Greenpeace. Förutom att det skräpar ner haven lockar de även till sig hotade arter som sedan riskerar att bli bifångst i fiskenäten.
Polisen i Nya Zeeland har nu inlett en undersökning om vilka företag dessa FADs tillhör. Även om det är sällsynt att fiskeföretag döms för dumpad utrustning så har det hänt. 2010 dömdes en spansk firma till att betala ungefär 60 miljoner kronor i böter för att använt FADs på amerikanskt vatten.
LÄS ÄVEN: • Massiva klimatutsläpp från växande plastproduktion
Teamet upptäckte också plast som fastnat i korallrev och stora behållare som lockat till sig krabbor som sedan inte kunnat ta sig upp och dött i solen. En stor plastlåda innehöll så mycket som 500 döda krabbor.
Det beräknas bara ta fem år för haven att spola upp lika mycket skräp på ön igen som teamet städade upp under två veckors arbete. Återvinningsexperten James Beard deltog i expeditionen och han säger till Stuff.co.nz att det värsta för honom var insikten om vilken enorm uppgift det är att få bort skräpet från ön.
LÄS ÄVEN: • Vi får i oss mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan
– Jag tog upp ett stort rep häromdagen vilket resulterade i att jag fick tusentals små skärvor av plast över hela armen. Att bara se det spricka upp i massor av bitar, göra stranden grön och sedan inse att det bara är ett exempel på vad som händer runt omkring oss på Henderson. Du går för att plocka upp något, det bryts bara isär och det gör att du inser exakt hur svår uppgiften är. Det är omöjligt.
Källa: Stuff.co.nz