I skogarna nära berget Etna på Sicilien har forskare upptäckt en hittills okänd, men välmående liten population av europeiska vildkatter på ungefär 14 individer. Upptäckten gjordes med hjälp av 18 kamerafällor.
Det är ett glädjande fynd för en av Europas mest hotade vilda djur som bara återfinns i sporadiska populationer i Spanien, Skottland, Portugal och på flera håll i östra Europa.
Denna art (Felis silvestris silvestris) må se ut som en vanlig tamkatt, men vargar är mer släkt med hundar än vad europeiska vildkatter är med tamkatter.
Ett av de största hoten mot arten är att de parar sig med förvildade tamkatter och därmed riskerar att allt färre individer är “genetiskt rena“, dessutom minskar deras naturliga miljöer på grund av människans utbyggnad.
Den europeiska vildkatten kan skiljas från tamkatter på sin tjocka, buskiga svans med en svart spets. De har också en svart rand längs ryggen som stannar vid svansen, samt tjockare ränder i nacken.
Den europeiska vildkatten var relativt vanlig i Europa under den senaste istiden. När isen smälte bort anpassade de sig för att leva i skogar runt om på kontinenten.
Källor: Live Science och Deadlinenews