Nu har svenskars livsstil förbrukat jordens resurser för i år
Den så kallade Earth Overshoot Day (Den ekologiska skuldens dag) infaller tidigare och tidigare för varje år. Det innebär att vi allt snabbare förbrukar jordens resurser. Redan idag, den 2 april, skulle de vara slut om hela världen satte lika stora ekologiska avtryck som vi gör i Sverige. Det är tre dagar tidigare än i fjol.
Som tur är lever inte alla länder som vi gör i Sverige, då hade vi behövt 3,9 jordklot för att det skulle räcka till världens alla människor. Istället inträffar Den ekologiska skuldens dag för hela världen någon gång i slutet av juli i år. Det kan jämföras med Costa Ricas “Overshoot Day” den 10 augusti, Kuba den 1 december, USA den 14 mars, Qatar den 11 februari och Sverige den 2 april.
Sverige tillhör därmed världens värstingländer när det det gäller ekologiska avtryck. Det är bara 13 länder som är värre. Förutom USA och Qatar, har även Australien, Kanada, Danmark och Kuwait större avtryck.
Koldioxidutsläppen står för 60 procent av de globala ekologiska fotavtrycken medan livsmedelsförsörjningen står för 25 procent, enligt Global Footprint Networks uträkningar. I korthet handlar det om hur fort världens natur kan producera nya resurser jämfört med hur fort vi förbrukar dem. Som det är nu förbrukar vi mer och mer resurser. Det beror delvis på att vi blir allt fler på planeten, men också på att vi konsumerar allt mer.
Idén med begreppet Earth Overshoot Day, som den internationella organisationen Global Footprint Network myntat, är att visa hur vi konsumerar jordens resurser. I dagsläget överkonsumerar vi vår egen planets resurser och har ingen hållbar livsstil. Om vi inte minskar vår konsumtion av naturresurser och släpper ut mindre koldioxid riskerar vår planet att inte vara beboelig för mänskligheten i framtiden.
Källor: Overshootday.org