Att skapa biologisk mångfald i den egna trädgården tycks bli allt populärare. Genom att skapa förutsättningar för fler arter i den egna trädgården kan den bli en viktig oas för biologisk mångfald, men också mer lättskött och levande. Om detta och mycket mer berättar Justine Lagache i den nya vackra boken “Naturligtvis”.
Justine Lagache har alltid känt en nära relation till naturen, de vilda djuren och insekterna.
– När jag var liten hade vi en tomt med en stel ”representativ” framsida och en spännande vild baksida. Det var på baksidan man ville vara, berättar hon.
LÄS ÄVEN: • Nybörjarrabatt som lockar humlor, bin och fjärilar
Många år senare när Justine själv skaffade en trädgård var hon ganska impulsiv i början. Hon köpte “mängder av olika plantor och fröer utan någon plan alls, grävde ner dem på ett ställe, grävde upp dem igen och ner på ett annat”. Hon provade sig helt enkelt fram. Samtidigt blev fågelmatning hennes nya hobby och sakta men säkert började den tidigare rätt trista och tysta trädgården få mer färg, liv och ett syfte.
LÄS ÄVEN: • Guide till insatser för biologisk mångfald
Genom att iaktta vad som lockade besökare lyckades Justine få häftiga arter till sin trädgård. De färgglada steglitserna samlades till exempel vid fågelbordet och en makaonfjäril som uppskattade trägårdens vädd fick Justine att “sprida väddfrön över hela trädgården”.
Det som började som spontana, impulsiva insatser blev allt mer organiserat i takt med att hon lärde sig mer om vad som fungerade.
– Jag började se sammanhangen och detaljerna. Fjärilslarverna på nässlorna, gärdsmygen som varnade när katten var ute och som sen byggde bo vid husväggen. Och alla olika pollinatörer som drog sig till lavendelhäcken. Plötsligt hade jag en plan att gå efter – biologisk mångfald!
LÄS ÄVEN: • Du kan själv enkelt göra viktiga insatser för biologisk mångfald
Nu har du skrivit en omfattande bok om hur vi kan gynna den biologiska mångfalden i våra trädgårdar – hur kommer det sig att det här ämnet fascinerar dig?
– Det är när man förstår den fina väven som naturen byggt upp med alla arters samspel där alla har en viktig roll – man vill helt enkelt vara en del av den!
Det är också känslan som uppstår när man läser “Naturligtvis”. Det är en väldigt inspirerande, pedagogisk och snygg bok som bör locka de flesta läsare att bli en del av det här samspelet.
– Det är hög tid att vi ger tillbaka av det vi har tagit och kompenserar för det som gått förlorat. I våra trädgårdar kan vi erbjuda både mat och husrum. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, som Justine Lagache skriver i boken.
Vi får tips om hur vi kan inspireras av naturen, enkla checklistor för viktiga insatser och faktarutor om vad olika växter har för fördelar varvas med utförliga beskrivningar om hur vi kan förse trädgårdens besökare med mat och husrum året om. Det är imponerande innehållsrikt. Fågelholksritningar, tips om hur man anlägger en damm, guide till vanliga fåglar vid vintermatningen och listor på växter som står för viktig mat under våren – “Naturligtvis” innehåller det mesta du behöver veta för att bli en trädgårdsägare som naturen uppskattar.
Att göra allt i boken från grunden skulle kanske ta en halv livstid, men det fina med biologisk mångfald i den egna trädgården är att även små, enkla steg kan göra skillnad som märks.
Vad har du för tips till de som inte vill lägga så mycket tid i trädgården, men som ändå gärna vill gynna naturen?
– Man kommer långt med att låta trädgården sköta sig själv, berättar Justin Lagache. Låt åtminstone en del av gräsmattan bli äng, kratta mindre och se det vackra i en rishög.
LÄS ÄVEN: • Undersökning: Stort intresse för biologisk mångfald i trädgården
Har du någon dröm-art som du hoppas kunna locka till din trädgård?
– Vattensalamandrar! Jag har börjat planera för en damm och då hoppas jag få lite fler trollsländor på köpet.
“Naturligtvis” har Justine Lagache skrivit i samarbete med Naturskyddsföreningen. Den finns att köpa i bokaffärer från och med den 30 april.