Natureldsjälar bakom “naturparadis” och biosfärområde prisade
Naturskyddsföreningen har delat ut sitt pris Silverfalken till två eldsjälar som gjort stora insatser för naturen. Gert Ericsson i Skultuna belönats för sitt arbete med att skapa ett fågel- och naturparadis vid Svartån och Inga-Britt Persson som skapat och driver ett kunskapshus om naturen och medverkat till att ett biosfärområde skapats.
Utmärkelserna delades ut på Naturskyddsföreningens riksstämma i helgen till “medlemmar som gjort speciella, uthålliga och inspirerande insatser i föreningens arbete”.
Våtmarken Sågdammens skapare
En av dessa är Gert Ericsson i Skultuna. Han har i över 20 års tid lagt ner mängder av tid och pengar på att skapa ett fågel- och naturparadis vid Svartån i Skultuna. Ett arbete som Natursidan skrev ett reportage om våren 2017.
LÄS ÄVEN: • Hans livsverk har förstörts gång på gång – nu är det större än någonsin
Den så kallade Sågdammen i Skultuna har Gert Ericsson sakta men säkert gjort allt mer lättillgängligt både för natur och människor. I dagsläget finns tre fågeltorn, flera gömslen för fotografering, tre grillplatser varav ett med vindskydd, och minst tre kilometer spång. Mycket av detta har han dessutom snickrat ihop själv. Nu har han belönats med Silverfalken för sina insatser.
Eldsjäl bakom naturcentrum och biosfärområde
Även Inga-Britt Persson i Tärnsjö fick utmärkelsen Silverfalken. Hon beskrivs av föreningen som “en verklig eldsjäl” och har startat och drivit Gröna kunskapshuset i Heby kommun. Det är en naturmötesplats vid Färnebofjärdens nationalpark som “ökat kunskapen om ett uthålligt bruk av natur- och humanresurser för alla besökare, både barn och vuxna”. 2011 utsågs området till ett av fem biosfärområden i Sverige och Inga-Britt Persson anses ha varit drivande i processen.