Nästan 9 av 10 svenskar vistas i skog och mark för att få naturupplevelser
Nästan 9 av 10 svenskar har det senaste året varit ute i skog och mark enbart för att få en naturupplevelse och nästan var femte söker naturupplevelser minst en gång i veckan. Det framgår av rapporten “Friluftsliv 2018” som innehåller mängder av statistik över svenskars friluftsliv.
– Vi ser i enkätsvaren att i stort sett alla svenskar ägnar sig åt friluftsliv i någon form. Det är betydligt fler som är ute i naturen på helger och under längre ledigheter, jämfört med vardagar, säger Peter Fredman, professor vid turismforskningscentret ETOUR och ansvarig för studien.
LÄS ÄVEN: • Tre forskare: Vi behöver närhet till natur för att må bra
Rapporten “Friluftsliv 2018” tar upp allt från sportaktiviteter i naturen till allemansrätten och baseras på 7 700 personer bosatta i Sverige i åldern 16 år och äldre.
Förutom att 87,5 procent av dem svarat att de “varit ute i skog och mark för att få en naturupplevelse” det senaste året och att 17,8 procent sökt naturupplevelser minst 60 gånger det senaste året så är det också något som folk i Sverige skulle vilja göra mer.
LÄS ÄVEN: • Naturen hjälper mot utbrändhet
Nästan varannan svensk vill också vara ute mer i naturen för att få naturupplevelser. Det finns flera vanliga skäl till att så inte sker, men 8 av 10 uppger tidsbrist, 42 procent saknar någon att vara i naturen med, 39 procent saknar tillgång till lämpliga platser/områden och nästan var femte tillfrågad anser att det kostar för mycket pengar. Om du känner igen dig i detta så finns det länkar till naturföreningar här på Natursidan. De kan hjälpa till med att visa platser och kommer underlätta för dig att hitta likasinnade.
Fler vill ha friluftsliv i bostadsorten
En av de tydligaste förändringarna jämfört med en liknande rapport 2011 är att allt fler svenskar tycker tillgången till friluftsliv är viktig vid val av bostadsort. 52 procent anser att det är en viktig faktor nu jämfört med knappt 40 procent 2007.
LÄS ÄVEN: • 6 av 10 barn vill vara ute mer i naturen
Över lag är det också aktiva intressen i naturen som ökat sedan 2007. Exempelvis jogging, terränglöpning, skateboard, snorkling, dykning, paddling, geocaching, vattenskoter, bergsklättring, meditation och yoga i naturen. Promenader, picknick/grillning i naturen samt studier av växter, djur och fåglar har däremot minskat, liksom jakt, fiske och trädgårdsarbete.
– Undersökningen visar också att kvinnor är ute i naturen oftare än män. Detsamma gäller personer som har vuxit upp i Europa, inklusive Sverige, jämfört med de som själva, eller vars föräldrar, har växt upp utanför Europa, säger Peter Fredman.
LÄS ÄVEN: • Myndigheter överens om vikten av stadsnära skogar
Naturintresse minskar?
En del statistik i rapporten är inte speciellt upplyftande. Nästan var fjärde svensk vistas aldrig eller sällan i skog, mer än var tredje störs av nedskräpning i naturen och över hälften av alla under 65 år är sällan eller aldrig i naturen på vardagar. Bland barn i åldern 11-15 år är frånvaron av natur påtaglig. 65,3 procent är aldrig eller sällan ute i naturen på vardagar och nästan var fjärde är aldrig eller sällan i naturen under längre ledigheter. Över huvud taget är allt färre svenskar ute i naturen på helger och ledigheter. Det har minskat med åtta, respektive fyra procent sedan 2007.
LÄS ÄVEN: • Grönområden gynnar barns inlärning
Slutligen verkar också intresset för att studera växter, djur och fåglar minska. 2007 var det 36,7 procent som ägnade sig åt det någon gång under året. I fjol var samma siffra 30,4 procent.
Källor: Rapporten “Friluftsliv 2018” och Mittuniversitetet