Stäppmurmeldjuren var förr utspridda över stora delar av Ukraina, men har utrotats lokalt från stora områden och återfinns i dagsläget bara vilt i små fläckar av sitt tidigare utbredningsområde. Nu har de återintroducerats till Tarutinostäppen i Ukraina.
Den 80 kvadratkilometer stora Tarutinostäppen i Ukraina var en gång i tiden hem åt stora horder av växtätare som höll landskapet öppet och stäppmurmeldjur som omformade landskapet på sitt sätt. Men dessa arter har i stort sett utrotats från platsen, framför allt på grund av jakt. Nu har arbetet inletts med att återförvilda Tarutinostäppen.
Åtta dovhjortar och 20 kulan, asiatiska vildåsnor, släpptes ut i området i maj 2020. Målet är att åsnorna ska öka till 250 till 300 individer år 2035. Deras betande kommer hålla växtligheten låg och därmed förbättra förutsättningarna för stäppmurmeldjur och sislar. I fjol släpptes det också ut 3 hanar och 5 honor av stäppmurmeldjur på stäppen. Nya rapporter visar att de acklimatiserat sig väl och nu gått i ide inför vintern.
Tillsammans kommer dessa djur att återskapa delar av den 8 000 hektar stora Tarutinostäppen till hur området såg ut när det var som rikast på biologisk mångfald. Det är ett av Europas sista ursprungliga stäppområden
– Det här är första gången stäppmurmeldjur har flyttats till Tarutinostäppen. Med uppföljande utsläpp som ska förbättra den genetiska variationen hoppas vi att djuren kommer skapa en stabil koloni inom 5-10 år och sedan gradvis återkolonisera landskapet. Deras återkomst kommer öka den biologiska mångfalden lokalt, säger Mykhailo Nesterenko, chef för Rewilding Ukraina.
Stäppmurmeldjuren gräver upp till 20 meter långa gångar som kan vara tre meter ner i marken. De har viktig påverkan både på grundvattnet, jorden och växtligheten där de lever i östra Europa och centrala Asien. Dessutom är de välbehövliga bytesdjur åt vargar, rävar och rovfåglar.
Källa: Rewilding Europe