En ny stor studie som tagit 200 forskare fem år att ta fram visar en problematisk framtid för de 250 miljoner människor som är beroende av Himalayas glaciärer som vattenkälla. Upp emot två miljarder människor kommer drabbas av allvarliga konsekvenser även om det skulle genomföras radikala åtgärder för att stoppa klimatförändringarna.
De senaste 40 åren har 15 procent av glaciärerna i Hindu Kush-Himalaya-regionen smält bort. Om världen skulle lyckas stoppa den globala uppvärmningen vid 1,5 grader, vilket blir allt mindre sannolikt med tanke på att utsläppen fortfarande ökar, kommer mer än en tredjedel av Himalayas glaciärer att smälta bort till år 2100.
LÄS ÄVEN: • SMHI: Temperaturökningen i Sverige dubbelt så stor som världsgenomsnittet
– Det här är klimatkrisen du aldrig hört talas om. I den bästa av världar, om vi är riktigt ambitiösa, även då kommer vi förlora en tredjedel av glaciärerna och råka illa ut. Det var för oss en chockerande upptäckt, säger rapportens huvudförfattare, Philippus Wester, till The Guardian.
250 miljoner människor är direkt beroende av smältvattnet som vattenkälla, nästan 1,9 miljarder människor lever i området och är beroende av floderna från glaciärerna och över 3 miljarder människor äter mat som produceras i flodområdet.
Nu krävs omedelbara åtgärder för att undvika en ännu större katastrof i området, enligt forskarna.
LÄS ÄVEN: • Oroväckande issmältning i Antarktis och Arktis
Varenda tiondels grad som den globala uppvärmningen begränsas till har betydelse. Vid 2 grader varmare klimat kommer halva glaciären smälta bort till år 2100 enligt den nya studien och om inte utsläppen minskar kommer två tredjedelar av glaciären smälta bort.
LÄS ÄVEN: • Svenskt näringslivs lobbygrupp i EU motarbetar klimatarbetet
Förutom vattenbrist kom forskarna även fram till att området kommer drabbas av mer extremväder framöver. Det kommer stundtals ske stora översvämningar, monsunregnen blir mer oberäkneliga och för områdets många fattiga människor, som lever på ungefär 15 kronor om dagen, kan katastrofer göra det svårt att överleva i regionen.
Källor: The Guardian och “The Hindu Kush Himalaya Assessment“