LRF vill se regler för utfodring av vildsvin för att minska jordbruksskador
Antalet vildsvinsolyckor i trafiken har i stort sett fördubblats sedan 2010, från 2445 till 4739 olyckor i fjol. Dessutom orsakar vildsvinen skador inom jordbruket på flera hundra miljoner kronor årligen. Nu vill Lantbrukarnas riksförbund (LRF) att regeringen begränsar den storskaliga utfodring som sker. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Varje år stödutfodras vildsvin med över 100 000 ton foder och enligt Anne-Marie Dalin, professor vid avdelningen för reproduktion på SLU, bidrar det sannolikt till att vildsvinen förökar sig snabbt eftersom de numera kan vara dräktiga och få kultingar året om. I dagsläget finns det minst 200 000 vildsvin i landet och inom tre år kan antalet ha fördubblats, uppger DN.
LÄS ÄVEN: • Rekordstor ökning av antalet viltolyckor 2016
Regeringen föreslog regleringar i matningen i fjol, men förslaget stoppades av miljö- och jordbruksutskottet eftersom det ansågs vara för långtgående. LRF vill att det blir någon form av regler för att minska skadorna för jordbruket.
– Problemet är egentligen en ny syn på hur man jagar. Tidigare fick naturen ha sin gång, nu är det mer kommersiellt och man utfodrar för att få mycket vilt på jaktmarkerna. Vi menar att det inte borde finnas mer vilt än det naturliga fodret kan bära. Då skulle det inte bli så fatalt som det blir för en del människor nu i södra Sverige, säger Anders Wetterin, jakt och viltexpert på Lantbrukarnas Riksförbund, till DN.
LÄS ÄVEN: • Därför utfodras vildsvin trots ökande problem
En av anledningarna till att utfodringen fortsätter är troligen att det går att tjäna mycket pengar på vildsvin. Under de senaste åren har priserna för att arrendera jaktmarker i Skåne och Mälardalen fyrdubblats sedan mitten av 90-talet och det beror delvis på det ökade antalet vildsvin enligt Daniel Ligne, riksjaktvårdkonsulent på Jägareförbundet. För att kunna locka jägare till sina marker stödutfodrar många markägare.
Under 2016 dödade vildsvin 130 hundar, enligt statistik från försäkringsbolaget Agria.
Källa: Dagens Nyheter