Livesända sillgrisslor har avslöjat otrohet och värmeslag
I år direktsänder återigen projektet “Havsfåglar i Östersjön” från sillgrisslornas liv på Stora Karlsö. Förutom att det är intressant “slow-tv” kan forskarna också med allmänhetens hjälp lära sig en del om fåglarnas liv.
Livesändningen från klipphyllan pågår mellan den 3 juni till den 10 juli och genom en funktion som enkelt tar ett kort på sändningen kan du rapportera in intressanta händelser eller beteenden. Forskarna vill till exempel gärna ha rapporter om sillgrisslorna bråkar, parar sig, kommer med fisk eller om det syns ett ägg eller en unge.
Ungarna får en dramatisk start på livet. När de är ungefär tre veckor gamla kastar de sig ut från klipporna utan att kunna flyga och tar sig sedan ut till sina pappor som väntar i havet. Honan stannar ytterligare ungefär en vecka vid häckningsplatsen. En plats som hon känner väl med tanke på att sillgrisslor kan bli 45 år gamla och återvänder till samma häckningsplats år efter år.
– Vi vill lära oss mer om hur sillgrisslorna hjälps åt med häckningsbestyren som parningar, ruvning av ägget och matning av ungen. Förhoppningsvis vill den intresserade allmänheten fortsätta hålla utkik och rapportera in vad de ser. Forskarna kan sedan ingående analysera observationerna med hjälp av artificiell intelligens och följa fåglarna på individnivå, säger Olof Olsson, forskare på Stockholms universitet.
Otrohet, turistpåverkan och värmeslag
Under de två tidigare årens filmande har forskarna med allmänhetens hjälp kunnat konstatera att det kan bli för varmt för ungarna. Den 27 juni 2020 var det stundtals över 46 grader på klippan och en unge dog av värmeslag.
En annan anmärkningsvärd observation var att vissa individer verkar vara “otrogna”. Även under ruvningen kunde de fortsätta para sig.
Forskarna är också nyfikna på vad som händer i år när turisterna återvänder till ön. I fjol, under den hårdare nedstängningsfasen för pandemin, vågade sig havsörnar närmare Stora Karlsö vilket ledde till att sillgrisslorna stördes och att en del häckningar misslyckades.
– Det ska bli spännande att se vad som händer i sommar när turisterna är tillbaka. Livesändningarna ger oss intressanta inblickar på detaljnivå. Genom att studera havsfåglarna kan vi snabbt se om något förändras i sillgrisslornas liv och Östersjöns miljö, säger Jonas Hentati Sundberg, forskare vid SLU Aqua.
Sillgrisslorna lever framför allt av skarpsill och är en av Östersjöns få vinnare den senaste tiden. Sedan 1990-talet har antalet tredubblats och det beror enligt WWF framför allt på att miljögifter och oljeutsläpp minskat och att förbud mot drivgarn införts.
• Se livesändningen och instruktioner om hur du kan hjälpa till här
Källa: WWF