Något av det mest hoppingivande jag sett på tv
KRÖNIKA: En dansk kommuns kamp för att engagera invånarna i naturen – det är upplägget för tv-serien "Giv os naturen tilbage" och det är bland det mest intressanta jag sett om biologisk mångfald på tv de senaste åren.
Uppdatering: Programmet finns nu att se på SVT Play.
Läs även: • Intervju med en av biologerna bakom projektet
Den har inte de fantastiska naturskildringarna från Borneos regnskogar eller Donaudeltats fågelparadis, men tv-serien “Giv os naturen tilbage” har en äkthet och ett fokus på handlingskraft som få liknande serier har.
Vi får följa Frank “Bondröven” Erichsen som programledare när han besöker den danska kommunen Hjørring som gett sig tusan på att göra en stor insats för naturen. Det är ett otroligt intressant projekt. Hur får man med sig alla i en stad att göra insatser för biologisk mångfald? Allt från villaägare och småföretagare till lantbrukare och parkförvaltare. Hur får man folk att bryta normer och lära sig bry sig om något som de knappt sett eller brytt sig om innan?
Nu ska det påpekas på en gång att det troligen var en bra draghjälp att ha DR:s tv-kameror riktade mot sig, samtidigt som tv-kändisen Frank Erichsen var ett engagerat dragplåster. Det är inte lika enkelt att vara motvallsgubbe inför miljonpublik.
Även motgångar skildras
Men projektet visar inte bara upp en bild av att allt går på räls. De möter också motstånd och visar upp varför det är så svårt att få till förändringar. Vi får följa med till den lokala plantskola som knappt har några växter över huvud taget som växer vilt i Danmark. Det innebär att det är svårt för trädgårdsägare att plantera många av de viktiga och vackra växter som de danska insekterna är vana vid.
Boende som inte vill ha några blomrabatter längs vägarna i kvarteret kommer till tals, missar i kommunikationen gör att parkarbetare kortklipper stora gräsytor alldeles för tidigt och företagare som är besvikna på sin utlovade “blomsteräng” som bara får högt gräs första året. Eller grannar som säger “det där ser ju lite tossigt ut” när de tittar in på en grannträdgård där grässvålen skrapats bort, sand hällts ut och plantor satts för att gynna marklevande insekter.
Fortfarande vanligt att se på naturen som något som ska kontrolleras
Det tar tid att ändra vanliga åsikter som att gräsmattor ska vara kortklippta och att naturen är något som ska tuktas och kontrolleras hårt. Men det måste börja någonstans och det Hjørring och “Giv os naturen tilbage” visar är bland det mest hoppingivande jag sett på tv de senaste åren.
För den dominerande känslan kring projektet är väldigt positiv. Skolbarn som med otrolig entusiasm hjälper till att så ängsfröer på enorma ytor. Lantbrukare som går med på att omvandla en oanvänd yta till en blomsteräng och boende i kommunen som berättar att de på tio år aldrig sett en fjäril i sitt närområde och nu ser fram emot förändringen.
Har gett Danmark en insikt
Under tv-seriens andra sommar, när insatserna från första året syns tydligare, blir det också lite annat ljud i skällan hos invånarna. Det som såg väldigt provisoriskt ut första sommaren har nu börjat få fäste. Fler växter blommar, fjärilar och insekter visar upp sig för första gången och kanske framför allt – folk har sett “Giv os naturen tilbage” på tv och fått en inblick i projektet.
När det här skrevs kände SVT:s tittarservice inte till några planer på att visa serien i Sverige, men den går att se på DR.dk (på danska utan svensk text). Frågan är vilken svensk kommun som blir först att ta efter Hjørring? Och eftersom säsong två ska handla om hela Danmark – när inleder Sverige sin samlade insats för att ge tillbaka till naturen och därmed till oss själva?