Kostnadseffektiv naturvård underskattad klimatåtgärd
Enligt en ny studie av Forest Carbon Science vid The Nature Conservancy har vi underskattat naturens roll i att tackla klimatförändringarna. Avverkning av skogar står för 8-10 procent av världens totala kolutsläpp, samtidigt kan kostnadseffektiva naturliga klimatåtgärder stå för över en tredjedel av det nödvändiga arbetet för att hålla världen under 2˚C varmare innan år 2030.
Det kallas “Natural Climate Solution” (naturlig klimatlösning) – teorin att naturen kan göra stora insatser för att rädda vårt allt varmare klimat. Till exempel genom att lagra kol. I världens skogar finns så mycket kol att avverkningarna står för 8-10 procent av kolutsläppen globalt.
LÄS ÄVEN: • SMHI: Sverige kommer få upp till 6 graders uppvärmning till år 2100
Den här studien, som publicerats i Proceedings of the Natural Academy of the Sciences, har räknat på all kol som alla ekosystem lagrar och vilken potential det finns att öka denna lagring. De kom fram till att även om vi behåller matproduktionen så kan kostnadseffektiva naturliga klimatlösningar stå för upp till 37 procent av det nödvändiga arbetet för att hålla den globala temperaturökningen till under 2˚C.
LÄS ÄVEN: • Ekosystem med många arter klarar klimatförändringar bättre
Inte nog med det. Förutom den stora fördelen i arbetet mot klimatförändringarna står de här naturliga lösningarna för många andra förtjänster, så som vattenfiltrering, matreserver, förbättrad jord, skydd av biologisk mångfald och bättre skydd mot klimatförändringar och extrema väder.
LÄS ÄVEN: • Träd fortsätter lagra mer och mer kol ju äldre de blir
Det gäller dock att agera nu. Väntar vi 10-15 år med att införa de här åtgärderna har det avverkats så mycket skogar och förstörts så mycket av naturen att effekten sjunker från 37 till 22 procent med samma insatser under lika lång tid.
LÄS ÄVEN: • Skogsstyrelsen: Klimatanpassa med hyggesfritt och blandskog
– Träd och växter har finslipat processen att lagra kol i hundratals miljoner år. Vi kommer troligen inte hitta någon bättre metod för att lagra kol än den naturen själv tillhandahåller, skriver Justin Adams, verkställande chef för Global Lands vid Nature Conservancy.
Läs även: • Klimatförändringarna är unga svenskars största oro
Nu saknas bara den politiska viljan att rädda naturen så att den kan rädda oss.