Kommuner och miljöorganisationer kräver stopp för sandsugning i Öresund
Trots protester från 14 kustkommuner och 13 miljöorganisationer fortsätter Danmark att suga upp sand från botten av Öresund, skriver SVT Skåne. Sanden ska användas till byggande i Köpenhamn, men skadar fiskbestånden och havsbotten.
Det är enklast att ta sanden från grunda sandbankar i Öresund, men det är också där fisken lättast hittar föda och fiskynglen växer till sig, uppger SVT Skåne. Enligt fiskaren Lars Kronberg skapar sandsugningen stora hål i botten som gör att fisken inte klarar sig i området.
LÄS ÄVEN: • Städer förstör havsbotten som skydd mot klimatförändringar
– Det har som jag ser det utgjort en stor förstörelse av området. Det som har varit en katastrof är att man har tagit bort den livsmiljö som är otroligt viktig för många djur i Öresund, sa marinbiologen och akvariechefen Jens Peder Jeppesen till Klotet i Sveriges Radio 2015.
Sedan dess har sandsugningen fortsatt och under sommaren har 13 miljöorganisationer och 14 kommuner runt Öresund gått ut med ett krav på att sandupptagningen upphör och att sundet skyddas.
Sandsugning förbjöds i Sverige redan 1982. Här hittas istället material till betongtillverkning på land. I Danmark ges årligen tillstånd att ta upp 7-8 miljoner kubikmeter sand, trots protesterna.
Källor: SVT Skåne och Klotet i Sveriges Radio