En ny studie från Köpenhamns universitet visar att regn skapar allt mindre vegetation i många torra områden i världen. Det kan innebära ännu mer svält och fler klimatflyktingar i framtiden.
Forskarna har följt vegetationstrender från 2000 till 2015 med hjälp av satellitbilder. I torra landskap, som utgör 40 procent av jordens alla ekosystem, har växtligheten anpassat sig till att regn kommer sällan. När nederbörden kommer så gäller det att använda sig av den bevattning som sker. Men i takt med att klimatkrisen fördjupas får växtligheten allt svårare att utnyttja regnet.
– Vi ser en tydlig negativ trend för torra områden i de mest ekonomiskt utsatta länderna. Här är det uppenbart att tillväxten av vegetation har blivit alltmer frikopplad från tillgängliga vattenresurser och att det helt enkelt finns mindre vegetation i förhållande till mängden nederbörd. Motsatsen är fallet i de rikaste länderna, säger professor Rasmus Fensholt vid avdelningen för Geosciences and Natural Resource Management.
I framför allt Asien och Afrika har det börjat växa upp mindre växtlighet från det regnvatten som faller. I en allt varmare framtid förväntas de torra områdena öka ytterligare i storlek och därmed göra det allt svårare för många människor att hitta mat och därmed tvingas på flykt.
Enligt forskarna beror det på flera saker. Framför allt utökas jordbruket till områden som inte är lämpade för odlingar och alltför mycket boskap hålls på alltför magra marker. Det leder i sin tur till ännu mer utarmade jordar och ökar pressen på redan känsliga ekosystem.
Läs även:
• Torka ett allt större hot mot världens våtmarker
• Klimatförändringarna slår redan hårt mot södra Öland
• Nästan halva USA drabbat av torka 2020 – studie varnar för ”megatorka”
• Ökad risk att Amazonas omvandlas till savann
• Extremtorka flera år i rad kommer bli vanligare i Europa
• Kris för tyska skogar: ”gult kort till mänskligheten”
Källor: University of Copenhagen och Nature Sustainability